Pin It

Poljoprivredna zadruge "Obudovac" počeće sutra sjetvu duvana koja je ove godine planirana na 50 hektara, izjavio je direktor ove zadruge Maksim Petrović.

 sowingddddd

On je naveo da je riječ o sjetvi duvana tipa "virdžinija" koja je planirana da se ugovori sa 40 proizvođača iz Šamca, Donjeg Žabara, Pelagićeva i Bijeljine, a do sada je potpisano 13 ugovora.

Petrović je istakao da je ove godine planirana proizvodnja za 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

"Obezbjeđuju su potrebni repromaterijali, plitice, treset i čekamo zaštitu u rasadu. Sa sjetvom počinjemo sutra i planiramo da je završimo do kraja marta", rekao je Petrović novinarima.

Poljoprivredni proizvođač Stanislav Jakovljević kaže da je svake godine teže kada je riječ o proizvodnji duvana, te da sije samo jedan hektar, a ima kapacitet od 10 hektara.

"Trenutno pripremamo suptrat i plitice za sjetvu koliko ko može. Ulaganja su ogromna. Za jedan hektar treba do 7.000 KM da uožiš i kada dođe vrijeme sadnja i kopanja radnici skupi, struja skupa. Pokušaćemo ovu godinu još, a na godinu ne znamo šta će se desiti", rekao je Jakovljević.

On je istakao da je poljoprivrednim proizvođačima odobren republički podsticaj, ali da ne znaju koliki je i kada će biti.

Izvor