Pin It

Pelagićevo je jedna od najmlađih opština u manjem entitetu Bosne i Hercegovine. U ovoj posavskoj varošici, 80 odsto stanovništva živi isključivo od agrara.

178561
 

Posredstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, godišnje se za podsticaje u Pelagićevu prosječno izdvaja 700 hiljada maraka.

Opštinska uprava je u ovogodišnjem budžetu planirala i lokalne podsticaje.

Јedan od mladih poljoprivrednih proizvođača, koji svoju budućnost vidi na savremenoj porodičnoj farmi svinja je i Mićo Šarkanović. Ističe da se i kod nas može ostvariti i više nego pristojna egizstencija, ali da se mora raditi i stalno usavršavati.

- Јa kao mlad momak sebi ovdje, jer ovo je porodični biznis, mogu solidno da obezbijedim platu i da pariram možda i onima koji ciljaju platu u Njemačkoj - kaže Mićo.

Ništa drugačije ne razmišlja ni Cvijetin Јaćimović, koji je nastavio porodični posao. Godišnje proizvede 100 tona kukuruza.

Navodi da će ovogodišnja sjetvena sezona biti skuplja za 25 odsto, ali zahvaljujući podsticajima Republike Srpske i regresiranoj nafti, ima računice za rad.

- Јeste da je potrebno malo vremena, ništa ne može odjednom. Čovjek mora da raste iz dana u dan, u više segmenata. Kako da se edukuje, da uči nove stvari, da gleda šta drugi ljudi rade, u okolini... Okružnje je dosta iznad nas ovdje u BiH - navodi Cvijetin.

Opština Pelagićevo u ovogodišnjem budžetu planirala je 50 hiljada maraka za poljoprivredne podsticije.

Cilj im je da se budžetom izdvaja 3 odsto sredstava. Iz ove opštine u APIFU evidentirano je 200 poljoprivrednih porizvođača.

– Trenutno je oko 2% odnosno 2,2% ukupnog budžeta opštine, tako da očekujemo u narednim godinama sa povećanjem prihoda da se poveća i podsticaj u poljoprivredi za poljorpivredne proizvođače - kaže Petra Mićić, v.d. šefa Odjeljenja za prviredu, finansije i društvene djelatnosti, opština Pelagićevo.

Cilj opštinske uprave Pelagićevo, kao i većine nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, jeste da u ovoj lokalnoj sredini, bude što veći broj robnih proizvođača i da njihova proizvodnja, ali i prihodi konstatno rastu.

Izvor