Pin It

Nakon što u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ni u drugom krugu glasanja nisu podržane zaštitne mjere za domaće proizvođače svinjskog i goveđeg mesa, oni su najavili proteste. Istovremeno, prerađivači mesa upozorili su da bi BiH, ograničavanjem uvoza iz Evropske unije, prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kompromisno rješenje svi očekuju do prvog maja.

poljoprivredaabc 1

Na farmi Miše Maljčića u Kladarima pored Srpca godišnje bude proizvedeno oko 7 000 svinja, a zarada je minimalna. Put do tržišta, koji prirodno traje tri mjeseca, dodatno otežava prekomjeran uvoz mesa, nelojalna konkurencija i pad kupovne moći stanovništva usljed pandemije koronavirusa. U sadašnjim okolnostima farmeri, kažu, ne mogu vratiti ni uloženi novac.

MIŠO MALJČIĆ, farmer

Svinjsko i goveđe meso trenutno je najjefrinije u BiH. Košta 1, 60 po kg. To se ne isplati ni proizvoditei. Ali, šta ćemo?

Cijenu domaćeg mesa obara uvoz jeftinih sirovina sumnjivog kvaliteta iz EU, zbog čega prerađivači u BiH ostvaruju ekstra profit, računica je farmera. Nemanja Vasić, vlasnik mesne industrije iz Prnjavora, ne smatra da je to tako. On kaže da proizvodnja u BiH ne podmiruje ni polovinu potreba našeg tržišta. Predloženi prelevmani i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa, prema njegovoj računici, nisu rješenje.

NAMANJA VASIĆ, vlasnik mesne industrije

Mi smo tačno izračunali kolike su potrebe tržišta, a koliko se kod nas proizvede. Dakle, mi smo primorani uvoziti, jer naši farmeri proizvode svega 30 posto od onoga što nama treba.

MIŠO MALJČIĆ, farmer

Tačno. Ali nismo mi krivi za to. Obaraju nam cijene. Ja uložim sto maraka, a dobijem osamdeset. Sad kakva je situacija ni 60.

Ograničenje uvoza mesa u BiH podijelio je i Savjet ministara. Takva odluka nije usvojena ni u drugom krugu glasanja, zbog čega su farmeri najavili izlazak na ulice s ciljem zaštite domaće proizvodnje, nakon 1. maja. Dok čekamo kompromisno rješenje, oglasila se i Evropska komisija.

DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE U BiH

Evropska komisija nije utvrdila nijedan poremećaj na tržištu goveđeg i svinjskog mesa u BiH koji bi mogao biti uzrokovan uvozom iz EU, te smatra da uvođenje zaštitnih mjera ne bi bilo opravdano i da bi BiH tako prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/. Pozivamo BiH da se suzdrži od mjera koje vode kršenju njenih međunarodnih obaveza.

EU izdvojila je za poljoprivredni sektor u BiH 35 miliona evra za period od 2020 do 2024. godine, uključujući pomoć za oporavak od krize zbog pandemije koronavirusa.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomista

Kaže da su prerađivači mesa izgubili svaku kontrolu, da imaju ekstra profit i serviraju nam smeće.

Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa entitetskim privrednim komorama i Privrednom komorom Brčko distrikta, napravila je prijedlog rješenja prema kojem bi 70 odsto goveđeg i svinjskog mesa iz uvoza trebalo osloboditi carina i prelevmana, a sve preko toga smatrati prekomjernim i opteretiti nametima. Konačnu riječ daće Savjet ministara BiH.

Izvor