Pin It

Berba čelićkih jagoda je u punom jeku. Dok je za pojedine proizvođače prošla godina bila povoljnija, drugi su zadovoljni urodom. Potražnje na domaćem tržištu ne nedostaje, a određeni problemi javljaju se pri izvozu.

jagode 1 

Berba u plastenicima Halilovića, koji se prostiru na četiri dunuma, pri kraju. Meho kaže da je zadovoljan urodom i sve proda na domaćem tržištu. Ni pandemja, kaže, nije imala negativnog utjecaja.

MEHO HALILOVIĆ, proizvođač jagoda

"Ja mislim prošle godine kad je bila pandemija i ove godine da nisam nkad bolje u životu prošao s jagodom."

Ipak, vremenski uslovi i prepreke za izvoz, kod pojedinih proizvođača ostavili su utjecaja.

MUHAMED JUNUZOVIĆ, proizvođač jagoda

"Imamo sad uvoza malo nekog iz Srbije. Uvoze nam tu jagodu i malo je naša sad u stagnaciji, što se tiče cijena.“ –Može li se prodati sva ovdje na tržištu?- Može, ali teško."

MUSTAFA MEŠKOVIĆ, proizvođač jagoda

"Vremenski uslovi su diktirali da imamo problema sa vanjskom jagodom, sa polasteničkom jagodom. Kasnili smo negdje 12-13 dana, što je otežalo našu dobit."

Budućnost ovog kraja je plastenička proizvodnja, pa je tako prošle godine u općinu stiglo plastenika na oko 322 dunuma zemljišta.

ADMIR HRUSTANOVIĆ, načelnik Općine Čelić

"Sljedeće sedmice dolazi nam direktor IFAT fondova, 90 posto da ćemo opet raspisati taj projekat, gdje će biti opet plastenika."

Terzići su ove godine jedini izvoznici iz Čelića, a izvoze u Njemačku, Austriju i Sloveniju. I ove sezone suočavaju se s teškoćama zbog dužeg čekanja na graničnom prelazu, čak i do 40 sati.

ARMIN TERZIĆ, izvoznik

"Mi smo uputili zahtjeve sa kantonalnog nivoa i sa nivoa klastera koji imaju organizovanje na nivou Federacije. Poslali smo to Privrednoj komori, pa očekujemo da će se nešto riješiti, barem za izvoz šljive i krastavaca kornišona, iako je za jagodu malo kasno."

Iako nerijetko zavisi od vremenskih uslova, mogućnosti za izvoz, čelićka jagoda je bila i ostaje poznata, ne samo u BiH, nego i izvan njenih granica.

Izvor