Pin It

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a zadužio je zdravstvene ustanove na području kantona da u cilju masovne imunizacije građana u toku trajanja sajma "Dani jabuke" postave vakcinalni punkt.

applefai 1 
 

Građani bi mogli primiti svoju dozu neke od dostupnih vakcina (AstraZeneca i Sinopharm) u periodu od 13 do 15 sati.

"To neće biti problem, budući da sve zdravstvene ustanove imaju formirane svoje mobilne timove za vakcinaciju. Zavod za javno zdravstvo ima također svoj tim koji ide u poslovne subjekte gdje se vrši masovna imunizacija kao i revakcinacija, kao i kod težih pacijenta koji nisu sposobni samostalno doći do potrebne zdravstvene pomoći", kaže Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Ona je naglasila da 90 posto hospitaliziranih pacijenata koji su razvili težu kliničku sliku nisu vakcinisani, ili su primili jednu dozu vakcine.

"Zato apelujemo na stanovništvo da se vakciniše. Dobru priliku za to imat će i tokom trajanja sajma "Dani jabuke" na vakcinalnom punktu koji će biti formiran i organizovan od strane svih zdravstvenih ustanova s područja našeg grada kojima je u interesu da pomognu i zaštite svoje stanovništvo", istakla je dr.Bičo.

Sajam "Dani jabuke" čije je održavanje prošle godine izostalo zbog pandemije, ove godine trajat će tri dana, a počinje sutra. Predsjednik Udruženja "Dani jabuke" Mirsad Hubanić ističe da će koncept sajma biti usklađen sa trenutnom epidemiološkom situacijom koja nalaže poštivanje svih mjera koje su na snazi.

"Sajam će okupiti veliki broj izlagača iz BiH i zemalja regiona, a zbog Covida 19 smanjenje su površine štandova, povećan prostor za prolazak posjetilaca zbog zaštite naših građana i svih onih koji nam dođu u goste", kaže Hubanić.

Svi koji koji posjete sajam imat će priliku da se vakcinišu, ukoliko to do sada nisu učinili.

 

Inače, ukupan broj vakcinisanih prvom dozom vakcine u BPK Goražde je 7.415 osoba, a drugom 5.778, što iznosi 42,6 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika, starijih od 18 godina.

Krizni štab ministarstva zdravstva zadužio je Zavod za javno zdravstvo da u roku od 7 dana napravi evidenciju svih vakcinisanih s područja kantona, odnosno da dostavi detaljniji tabelarni pregled na kojem će biti podaci o starosnoj dobi, spolu itd., kako bi mogli imati bolji uvid u proces i tok odvijanja imunizacije na području kantona.

Izvor