Pin It

Udruženje poljoprivrednika u Zapadnohercegovačkom kantonu i Poljoprivredna zadruga Plodovi zemlje iz Ljubuškog nedavno su organizovali 12. tradicionalnu manifestaciju Dani otvorenih polja Ljubuškog ranog krompira.

o 6168166 10241 1

AUTOHTONI PROIZVOD

Cilj manifestacije je predstavljanje jedinstvenog visoko kvalitetnog, autohtonog proizvoda kakav je mladi ljubuški krompir, ali i razmjena iskustava proizvođača kao i upoznavanje sa zakonskim, tehnološkim i drugim preduslovima za pokretanje i održivost proizvodnje, kao i plasman na različita tržišta.

Kako je istaknuto ovom prilikom, poljoprivredni proizvođači iz Ljubuškog ove su godine zasadili oko 350 hektara krompira.

 

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je naglasio kako “nikada skuplja nije bila ni sjetva ni sadnja mladog krompira kao ove godine”. Izrazio je nadu da će cijene na pijacama i tržištima biti takve kako bi poljoprivrednici mogli ostvariti neku pristojnu zaradu, s obzirom na to koliko su skočile cijene repromaterijala i svega ostalog potrebnog za proizvodnju.

Manifestaciji je u ime federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prisustvovao savjetnik federalnog ministra Husnija Kudić, koji je kazao da su poljoprivredni proizvođači s ovog područja u prethodnoj godini ostvarili podrške u iznosu većem od 2,3 miliona KM te izrazio nadu da će ove godine, s obzirom na povećanje poticaja, taj trend biti nastavljen.

Kao znak podrške, svoje proizvode izložili su i članovi Udruženja vinogradara i vinara Ljubuški. Zdenko Milas, predsjednik ovog udruženja, kazao je da dijele sličnu problematiku s proizvođačima krompira.

PREPOZNATLJIVOST

- Brendiranjem ljubuškog ranog krompira stvorila se dobra situacija da on bude prepoznatljiv na tržištu i nadam se da će to biti od značaja za ljude koji se time bave, kazao je Milas.

Izvor