Pin It

Blagodeti borovnice još nisu dovoljno poznate stanovništvu, iako postoje plantaže ovog bobičastog voća na području banjalučke regije, zbog čega treba raditi na afirmaciji domaćih uzgajivača da bi postali prepoznati i u regionu, a i šire, rekao je Srni menadžer poljoprivrednog klastera "Gradiška-Laktaši-Srbac" Bojan Ćikić.

Blueberry6789

Ćikić je rekao da je klaster s tim ciljem već drugu godinu provodi promotivnu kampanju "Biram borovnicu – domaću i svježu" da bi se potrošači upoznali sa jednom od najljekovitih voćnih vrsta.

"Na taj način želimo da podstaknemo konzumaciju borovnice, a ujedno i da afirmišemo zdrave navike u ishrani. Još prošle godine smo uvidjeli da stanovništvo nije u dovoljnoj mjeri upoznato o kakvoj se voćnoj vrsti radi, mnogi je nikada nisu probali i često je miješaju sa šumskom borovnicom", rekao je Ćikić.

On je napomenuo da je započela sezona berbe borovnice za 2022. godinu, kao i kampanja u okviru koje će široj javnosti biti predstavljena porodična gazdinstva koja se bave uzgojem borovnice.

"Plan je da omogućimo i susret sa njima kroz održavanje nekoliko štandovskih promocija u Banjaluci, Laktašima, Srpcu i Gradišci. Takođe, intenzivno radimo na direktnoj promociji i povezivanju putem društvenih mreža, a pripremamo kreativne radionice za djecu gdje će nam borovnica biti u fokusu", rekao je Ćikić.

Poljoprivredni klaster "Gradiška – Laktaši-Srbac" već dvije godine intenzivno radi na razvoju lanca vrijednosti plantažne borovnice i trenutno okuplja oko 20 proizvođača iz Srpca, Gradiške, Čelinca, Novog Grada, Banjaluke i Petrova.

"Do sada, osim rada na razvoju tržišta, uspjeli smo da uspostavimo stručnu savjetodavnu podršku za proizvođače, a ujedno im omogućili zajedničku nabavku repromaterijala za proizvodnju", rekao je Ćikić.

Ove aktivnosti podržane su od "Projekta razvoja ruralnog preduzetništva i poljoprivrede" koji se finansira iz IFAD fonda, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i opštine Srbac.

Izvor