Pin It

Nekoliko poljoprivrednih udruženja iz Republike Srpske nedavno je zatražilo ukidanje protivgradne zaštite u ovom entitetu, navodeći da ispaljivanje raketa nema smisla i da uzrokuje sušu. Oštar odgovor stigao je i iz Protivgradne preventive Republike Srpske. 

20224Oblaci Oblacno min 1

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac tvrdi da je za aktuelnu sušu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine krivac protivgradna zaštita. Nakon nedavno održanog sastanka poljoprivrednika, upućen je zahtjev za njeno ukidanje uz sljedeće obrazloženje:

"U posljednje vrijeme neselektivno puca i jedino mi ovdje u Bosni i Hercegovini imamo protivgradnu zaštitu. Ako nema ni Srbija ni Hrvatska da se i kod nas ukine, nema ni Federacija, mislimo da više nanosi štete nego koristi", smatra Usorac.

Iz Protivgradne zaštite odgovaraju – ispaljivanje raketa ne uzrokuje sušu, nego spasava usjeve.

"Ona raketa koju mi ispalimo, kad pukne gore da se samouništi, počinje da pada krupna kiša, to je znak da je reagens ubačen između dva oblaka. Ne mogu da shvate da je klima promijenjena i da nije suša samo u Semberiji nego je suša u čitavoj Evropi", navodi strijelac Protivgradne preventive Republike Srpske Jovica Ilić. 

Direktor Protivgradne preventive RS Tihomir Dejanović objašnjava da se većina evropskih zemalja od nevremena štiti na ovaj način i dodaje da je protivgradnom zaštitom pokriven i Brčko distrikt, te opština Gradačac u Federaciji BiH.

"Mi smo najviše dejstava imali u maju i junu. Ne može se govoriti o suši, jer smo imali samo dva dana dejstva u julu, kad je zabilježen veliki broj dana bez padavina i oblaka, nismo imali na šta da pucamo", objašnjava Dejanović.

S druge strane, stav poljoprivrednika je da su, u svakom slučaju, oni na gubitku.

"Nemamo kiša, nemamo vlage, godinama kako se puca na oblake, rastjeraju se i ostanemo u sušnoj sezoni, a ako se ne reaguje led nas polupa, tako da zaista ne znam", kaže poljoprivrednik Milenko Nikolić.

Dok se očajni poljoprivrednici spremaju za dolazak komisije i procjenu štete uzrokovane sušom, šta će biti naredni koraci Udruženja i da li će i zvanično podnijeti zahtjev za gašenje protivgradne preventive Republike Srpske, nije poznato.

Izvor