Pin It

U Bijeljini će u narednom periodu biti formirane komisije, koje će izvršiti procjenu štete uzrokovane sušom, nakon čega će biti donijeta odluka o proglašenju stanja elementarne nepogode, saopšteno je nakon sastanka predstavnika poljoprivrednih udruženja i nadležnih u ovom gradu. Uz to, ratari su zatražili i dodatna sredstva za jesenju sjetvu.

Poljoprivredassssssssssssssss min

Višemjesečna suša prouzrokovala je ogromnu štetu u Semberiji, a najviše su stradali povrće i kukuruz. Zbog toga su udruženja poljoprivrednika na sastanku sa nadležnima u Bijeljini zatražila dodatnu pomoć za jesenju sjetvu, odnosno preusmjeravanje tri miliona maraka iz kompenzacionog fonda Vlade Republike Srpske.

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

“Stav svih udruženja, možda po prvi put jedinstven, da se mora dogovoriti o zasnivanju jesenje sjetve, ako do nje uopšte i dođe. Dobra je to stvar što je došlo u Semberiju, ali se treba dogovoriti kako te pare rasporediti, da narod odluči kako sa parama narodnim”.

ZLATAN LAZAREVIĆ, ravnatelj Agrarnog fonda Bijeljine

“Ja sad javno kažem da su to namjenska sredstva namijenjena za izgradnju infrastrukture. Tenderi su javno raspisani sve je transparentno”.

S druge strane, kada je riječ o proglašavanju stanja elementarne nepogode, nadležni u Bijeljini obećali su da će preduzeti prve korake.

LJUBIŠA PETROVIĆ, gradonačelnik Graphics text Bijeljine

"Grad će formirati komisiju koja će raditi na terenu, ustanovljavati stanje kako se malazi, pogotovo na obodnim područjima Semberije gdje nije bilo mogućnosti za navodnjavanje, gdje su štete stopostotne".

Dok čekaju pomoć, poljoprivrednici kažu da su u bezizlaznoj situaciji, jer su njive praktično spaljene.

GORAN SIMIĆ, poljoprivrednik

"Nema nikako, a na onih drugih 50% može se smatrati da će biti neki minimalan prinos. Povrće se nalazi, zbog elementarnih nepogoda izazvane velikim temperaturama, u strašnoj situaciji. Tu takođe imamo velike gubitke”.

Pored gradske komisije za procjenu štete uzrokovane sušom, ovih dana na teren se očekuje izlazak i komisije Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske koja je nedavno formirana.

Izvor