Pin It

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici dala je saglasnost na „Program kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2023.godinu“ za čiju implementaciju je predviđeno 475.050 KM.

Premijeru BPK Goražde data je saglasnost za potpisivanje ugovora o izvođenju radova na redovnom (ljetnom) održavanju regionalne ceste R 448 Potkozrara-Goražde-Hrenovica i R 448a Osanica-Ilovača-Prača za ovu godinu. U skladu sa Okvirnim sporazum izvođač radova je firma „Okac“ d.o.o, a sredstva za realizaciju ovog ugovora u iznosu 359.119,80 KM obezbijeđena su u budžetu Direkcije za ceste Ministarstva za privredu BPK Goražde.

Vlada je dala saglasnost na Odluku o pokretanju aktivnosti kada je riječ o upotrebi voda iz i oko Tunela “Hranjen“ radi vodosnabdjevanja Grada Goražde, što obuhvata izradu studije/elaborata o mogućim količinama i kvalitetu vode, ekonomskoj opravdanosti zahvata i dovođenja vode, kao i njenoj upotrebi. 

Vlada BPK Goražde dala je saglasnost Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline za učešće na Javnom pozivu za odabir korisnika Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava - Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima-za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije, koji je objavilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Također, tom ministarstvu saglasnost je data i na „Program o utrošku sredstava sa ekonomskog koda -Tekući transferi nižim nivoima vlasti čija je vrijednost 45.000 KM, a njegovom implementacijom u planu je realizacija projekata nižih nivoa vlasti iz oblasti zaštite okoliša. Na prijedlog tog ministarstva saglasnost je data i na Odluku o davanju saglasnosti za potpisivanje Ugovora o zakupu poslovne zgrade, odnosno zgrade „Đačkog doma“ u Goraždu u svrhu privremenog smještaja korisnika usluga J.U „Dom za stara iznemogla lica“ BPK Goražde,  kako bi se stvorile mogućnosti za realizaciju projekta izgradnje-rekonstrukcije objekta ove javne ustanove. Ugovor sa Gradskom upravom Grada Goražde u čijem vlasništvu je zgrada Đačkog doma potpisat će premijer BPK Goražde.

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, data je saglasnost na Odluku o odbravanju novčanih sredstava JU „Centar za kulturu Goražde“ na ime sufinansiranja realizacije projekta „Održavanje kontinuiteta izdavanja novine „Glas Goražda“, kako bi se spriječilo gašenje jedinog printanog medija na prostoru BPK Goražde, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde. 

Izvor