Pin It

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da je gotovo ukupan iznos sredstava iz Budžeta Federacije BiH namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za proteklu godinu, upućen prema bankama kako bi bio isplaćen na račune korisnika.

Ovo je ustanovljeno nakon uvida u jedinstvenu aplikaciju namijenjenu trezorskom poslovanju kojom upravlja Federalno ministarstvo finansija, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Za proizvodnju su isplaćene novčane podrške u iznosu nešto većem od 115 miliona KM, u koje je uvršten i posljednji kvartal 2022. godine. Od toga je za animalnu proizvodnju isplaćeno 90,1 milion KM, a za biljnu 25 miliona KM.

"Ulaganja koja smo imali u prethodnoj godini, te povećanja koja nas očekuju u ovoj godini, trebaju osnažiti poljoprivredni sektor, unaprijediti i potaći proizvodnju hrane i time osigurati zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva u Federaciji BiH", kazao je ministar Kemal Hrnjić po objavljivanju podataka o ulaganjima u poljoprivredni sektor u FBiH za 2023. godinu.

Izvor