Pin It

U Semberiji, najvećoj žitnici naše zemlje, pored nepreglednih polja pšenice, kukuruza i zasada raznog povrća, uspijeva i mediteransko bilje. Jedinu plantažu lavande prije četiri godine na porodičnom imanju zasadila je Svjetlana Marković. 

Provansalski pejzaž u srcu Semberije – tako bi se u najkraćem moglo opisati ono što se može vidjeti u semberskom selu Međaši ovih dana. Berba lavande na jedinoj plantaži ove mediteranske biljke u Semberiji u punom je jeku.

"Moja potreba je bila da oplemenim prostor u kom živim, ovo je neko moje naslijeđe. Ovo je jedan prelijep posao, od onog što dobijemo od lavande, macerati se prave, eterična ulja i hidrolati mi služe da napravim lijepe prirodne sapune, ručno rađene", kaže Svjetlana Marković.

Opredjeljenje da se posveti uzgoju lavande i sačuva sjećanje na odrastanje u Međašima, ovoj dugogodišnjoj novinarki dalo je dodatni elan i oplemenilo njen život.

"Postoji ta potreba profesionalaca, naših kolega, da učine okruženje boljim, zato tragamo za dobrim pričama. Možemo da proizvedemo, ne traži puno vremena, a daje puno više i vraća puno ljubavi uzgajanje ljekovitog bilja. Svako može da proba na svojoj maloj parceli i da se bavi s tim, to je konekcija s prirodom", navodi Marković.

Proizvodnju su zaokružili, od sertifikacije organske proizvodnje, destilacije, do gotovog proizvoda, a za budućnost imaju velike planove, potvrđujući tezu da u semberskoj plodnoj zemlji sve što se zasadi daje plodove.

Izvor