Pin It

Žetva pšenice, u Semberiji je završena, ali još traje polemika oko cijene ovogodišnjeg roda. Dok, pojedini mlinari nude 36-t feninga po kilogramu, ratari u Semberiji poručuju, da na tu cijenu ne pristaju i da će pšenicu odvesti iz mlinova. Tim povodom, u Bijeljini su se sastali ratari i predstavnici lokalne vlasti.

 

Poljoprivrednici u Semberiji najavili su proteste i povlačenje pšenice iz mlinova ukoliko ne bude riješen problem otkupne cijene pšenice, koju pojedini mlinovi otkupljuju po cijeni od 35 do 36 feninga.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika SIM

Mi smo tražili 0,43 feninga da nam plate mlinari i mislimo da je to realna cijena koja se ne može, a ministarstvo nas podstiče 500 maraka po hektaru i lokalna zajednica se uključuje. Naš zaključak je bio da pozovemo i vladu i skupštinu i ministra poljoprivrede i ministra u savjetu ministara da razgovaramo o pitanju zaštite domaće proizvodnje.

Nakon sastanka ratara i predstavnika Skupštine grada, lokalna zajednica predložila je dodatnu podršku iz budžeta.

Drago Stajić, predsjednik Komisije za poljoprivredu CG Bijeljina

Budžetom grada bn preko agrarnog fonda omogućeno je pet feninga po kilogramu pšenice, ja sam predlagao da rebalansom predložimo dodatnih 5 feinnnga.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina

Mi ćemo tražiti da se obezbijede dodatna sredxstva za podsticaj, ona su sada 720 000 km, negdje u nivou 5b feningi po kilogramu.

Prinos i kvalitet u ovogodišnjoj sezoni su iznad prosjeka, ali ratari dodaju da, ukoliko do dogovora ne dođe, pšenicu više neće sijati.

Izvor