Pin It

Vlada Republike Srpske odobrila je "Našoj mljekari" iz Banje Luke 500.000 KM na osnovu ostvarivanja prava na podsticaje za unapređenje mljekarstva, kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta.


Svrha ove investicije je unapređenje konkurentnosti i održivosti proizvodnje, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se ističe da je pokretanje sopstvene prerade mlijeka jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.

U saopštenju se napominje da je Udruženje jedan od glavnih nosilaca uzgojno-selekcijskog rada u okviru stočarske proizvodnje u Republici Srpskoj, posebno u vezi sa proizvodnjom mlijeka.

"Glavni ciljevi su pokretanje prerade mlijeka u pogonu koji će biti u vlasništvu članova Udruženja, obezbjeđenje održivosti rada pogona proizvodnjom proizvoda koji nedostaju na tržištu i povećanje otkupne cijene sirovog mlijeka", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici informaciju o Godišnjem programu IPA tri za 2024. godinu, te ukazala da proces izrade i dostavljanja ovog dokumenta nije sproveden u skladu sa sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH.

"Vlada Republike Srpske ne podržava realizaciju aktivnosti iz Godišnjeg programa IPA tri za 2024. godinu s kojima se nisu saglasile republičke institucije i koje nisu u skladu sa ustavnim uređenjem u BiH i raspodjelom nadležnosti institucija na različitim nivoima vlasti u BiH", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da Vlada zahtijeva od Savjeta ministara da preduzme neophodne mjere radi hitnog usaglašavanja modela za realizaciju IPA.

Izvor