Pin It

Sokolački mljekari su u prvih šest mjeseci ove godine isporučili mljekarama ukupno 1.593.426 litara sirovog mlijeka, što je proizvodnja na nivou prethodne dvije godine, koje su bile rekordne, rekao je viši stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Sokolac Slaviša Knežević.

Knežević je naveo da je bilećka mljekara "Pađeni" od kooperanata sa Sokocu u prvoj polovini godine otkupila 1.259.524 litra, a sarajevska mljekara "Milkos" 333.902 litra.

"Ako uporedimo isporuku mlijeka mljekarama sa istim periodom prethodnih godina, zaključujemo da je nivo te proizvodnje u granicama prethodne dvije godine koje su bile rekordne u ovoj lokalnoj zajednici, što znači da prodaja mlijekarama ne opada", istakao je Knežević.

On je podsjetio da se proizvodnjom i isporukom mljekarama na području opštine Sokolac bavi oko 170 proizvođača, od kojih 50 sirovo mlijeko isporučuje sarajevskom "Milkosu", a oko 120 kooperanata mljekari "Pađeni".

Milinko Đerić iz sela Mandra kod Sokolovića i dalje je prvi na listi po isporučenoj količini sa više od 15.850 litara mlijeka predatog u junu mljekari "Pađeni" iz Bileće.

Izvor