Pin It

Domaći živinari mogli bi sljedeće godine da prošire listu proizvoda koje mogu da izvoze u Evropsku uniju, rečeno je nakon sastanka koji su danas u Banjaluci održali predstavnici Koordinacionog odbora za živinarstvo BiH sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo naše zemlje i Ministarstva poljoprivrede RS. 

"Mi sigurno možemo ponuditi zdravije meso i jaja no neki drugi konkurenti iz Evrope. I u prilog mojoj tezi govori da će se u nekim ozbiljnim zemljama već sad zatvarati neke farme i da se ta tehnologija seli čak i na naše regionalne prostore", istakao je Predrag Miličić iz Koordinacionog odbora za živinarstvo BiH.

Do naredne godine bi evropski inspektori trebalo da potvrde da li su stvoreni preduslovi za izvoz konzumnih jaja A kategorije, priplodnih jaja i jednodnevnih pilića.

"Mi aktivno radimo da stvorimo preduslove da već u oktobru mjesecu uputimo zvaničan zahtjev, odnosno Kancelarija za veterinarstvo će kao kontakt tačka uputiti zahtjev Briselu, da zahtijevamo dolazak veterinarske inspekcije koja će utvrditi ispunjenost uslova za izvoz jaja A klase", naveo je pomoćnik ministra za veterinarstvo RS Njegoslav Lukić. 

Proizvođači iz Bosne i Hercegovine trenutno izvoze pileće meso i njegove prerađevine, te jaja B kategorije namijenjena industrijskoj preradi. 

Izvor