Pin It

Prinosi voća na području grada Prijedora su zadovoljavajući, ali je suša utjecala na kvalitet voćki. Pojedino voće je sazrelo prije vremena, kod nekih je zbog preoterećenosti rodom plod manji, a u zasadima gdje nema sistema navodnjavanja voćke su zbog ekstremnih vrućina daleko lošijeg kvaliteta.

Posebnu štetu pretrpjela je rana sorta jabuke "gala", gdje nije došlo do pravilnog razvoja ploda, pa je vidljiv problem s krupnoćom plodova.

Mirko Jokić, rukovodilac PJ Prijedor Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kaže da je stanje sa kasnijim sortama jabuke nešto bolje.

"Imali smo skoro pola mjeseca temperature sa preko 40 stepeni celzijusa, tropske noći, te suhi vjetar, ili suhi grad kako mi stručno zovemo, koji je dodatno uticao na isušivanje lista. Zato je navodnjavanje izuzetno značajno, a u Prijedoru je ukupno 53 hektara zasada voćem pod sistemom za navodnjavanje", navodi Jokić.

Trenutno je aktuelan otkup voća. Otkupna cijena industrijske kruške je 50 feninga za rane sorte, dok je kruška viljamovka 75 feninga. Otkupna cijena jabuke prve klase će biti od 70 do 90 feninga, a industrijska cijena jabuke još uvijek nije formirana. Cijena šljive prilikom otkupa se kreće od 80 feninga do jedne KM.

Stručnjaci savjetuju da bi voćari sedam dana nakon berbe trebali istretirati voćke sa 40 kilograma uree po hektaru.

Izvor