Pin It

Zbog ekstremno visokih temperatura, koje su obilježile ovo ljeto, ali i suše, rod kukuruza je podbacio i u kvalitetu i u prinosu. Mljekari su zabrinuti jer je uveliko povećan rizik za pojavu aflatoksina u mlijeku, kancerogene i opasne supstance, koja može da završi i u organizmu čovjeka. Ima li opasnosti, kakva je trenutna situacija i šta o svemu kažu stručnjaci?

Na farmi krava Miodraga Nikolića iz Amajlije svakodnevno proizvedu od 100 do 200 litara mlijeka. Zbog rizika od pojave aflatoksina u mlijeku, preduzeli su sve mjere predostrožnosti.

MIODRAG NIKOLIĆ, proizvođač mlijeka

Sve moraš prosuti, neće niko da ga primi zato se borim da ga držim na distance da može mlijeko da ide. Stavljam pola gotove hrane, u njoj kažu nema toksin pola ja pravim, pa u mješaoni to miješam sve.

Preko kukuruza i stočne hrane aflatoksini dospijevaju u organizam krava, a kroz to i u mlijeko. kada jednom uđu u lanac ishrane, stručnjaci kađu da ih je jako teško iskorijeniti. aflatoksini u mlijeku su jedni od najjačih kancerogena u prirodi. Stručnjaci ističu da je, zbog klimatskih promjena i ekstremno visokih tempratura, pojava aflatoksina postala svakodnevna prijetnja u mljekarstvu.

DANIJEL ŠEFER, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu

Postoje tri etape u borbi protiv mikotoksina, prevencija rasta plesni na polju i u skladištima, eliminacija toksina putem separacije I ono o čemu ću najviše pričati su nutritivne metode, tj kako promenama u ishrani da utičemo na smanjenje produkcije.

Nadležni u Republici Srpskoj smatraju da je preventiva i edukacija ključna u suzbijanju posljedica ovog problema, koji pričinjava stoodstotne gubitke na farmama.

NEGOSLAV LUKIĆ, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske

Jedan od razloga zašto smo dobili zeleno svjetlo za izvoz u eu je upravo što kontrolišemo aflatoksin I edukacije su pravi put u smislu prevencije.

 

DRAGAN KNEŽEVIĆ, direktor Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan”

Veterinarski institut je u prošloj i do sredine ove godine radio besplatne analize razliičtih vrsta hraniva s ciljem da obezbijedi podršku proizvođačima i približi gdje sve može da se nađe aflatoksin.

Gornja granica koncentracije aflatoksina u mlijeku je 0,05 mikrograma po kilogramu. Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine. Ipak, ukoliko je čovjek stalno izložen njegovom dejstvu, opasnosti su veće.

Izvor