Pin It

Nakon izazovne poljoprivredne sezone koju su obilježile ekstremne vremenske prilike i loši prinosi, ratari u našoj zemlji ovih dana otpočinju jesenju sjetvu. I u ovu sjetvu, ulaze sa neizvjesnošću, jer su cijene njihovih proizvoda nepoznate, pa je, kako kažu, teško planirati sjetvene površine i strukturu sjetve.

 

Jesenja sjetva i pripreme za jesenju sjetvu u punom su jeku. Pšenica će biti zasijana kao dominantna kultura, a slijede ječam i uljana repica. I dok su cijelu proizvodnu sezonu obilježile ekstremne vremenske prilike, ratari kažu da su vremenski uslovi za sjetvu sada idealni.

MILENKO NIKOLIĆ, poljoprivrednik

"Jesenja sjetva je krenula, uslovi su idealni. Na nekim parcelama bi bilo bolje da je bilo više vlage. Ja pripremam parcelu za sijanje."

Iako im sada vrijeme ide na ruku, sve ostalo je izazov jer mnogi ratari još uvijek nisu pokrili troškove i gubitke koje im je prouzrokovala loša godina.

DRAGAN ZARIĆ, agronom

"Da smo imali zaista tri mjeseca bez padavina, nisu prešle 50 i 60 litara, juli avgust i do polovine septembra, onda kada je kukuruz trebao da ima aktivan porast."

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

"Šteta u Semberiji velika, preko 30 miliona mi smatramo, možda da je malo i viša. Kako posijati, šta? Vremenske prilike su doprinijele da ćemo imati lakšu obradu zemljišta, cijene repromaterijala su iste, sve je ostalo, samo naš proizvod kao finalni proizvod se da u bescijenje."

Procjene su da će i narednih godina najveći izazov u poljoprivrednoj proizvodnji biti vremenske prilike.

STEVAN MESAROVIĆ, inženjer poljoprivrede

"Sve u narednom periodu što bude po pitanju klimatskih promjena biće ekstremniji. Svi modeli vidimo da će biti padavina manje i dalje povećanje temperature, tako da biću slobodan da kažem, do 2035. nećemo raditi ni pšenicu bez navodnjavanja i moraćemo imati vrhunske zaštite zbog oluja."

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske podržaće jesenju sjetvu sa 500 KM po hektaru za žitarice i 400 KM po hektaru za uljarice, a tu je i regresirano gorivo. Pored toga, zbog ekstremnih vremenskih prilika, ministarstvo subvencioniše sa 60 odsto polisu osiguranja.

Izvor