Pin It

April, kao i veći dio marta, pogodovao je pčelarima u Potkozarju zato što je toplo vrijeme, bez kiše, probudilo prirodu. Procvjetalo je medonosno bilje, a pčele su veoma aktivne.

gradiska


Dario Škorić iz Jazovca, jedan od najvećih potkozarskih pčelara, smatra da je ovo najava dobre sezone, ali da je još rano davati bilo kakve značajnije prognoze.

-Za sada je situacija veoma dobra, pčele su u punoj kondiciji izašle iz zimskog perioda. Priroda se uveliko budi, na sve strane ima u izobilju medonosnog bilja, naročito voća i livadskih trava koje su procvjetale. Međutim, imali smo loše iskustvo od prošle godine kada je takođe u aprilu bilo povoljno vrijeme, ali je zato maj bio veoma kišovit i pčelari su od toga imali veliku štetu – kaže Škorić.

Pčelarski stručnjaci upozoravaju da tokom prvih toplijih dana, kao što je sada, svaki pčelar treba detaljno pregledati pčelinja društva.

– Pri ovom pregledu obavezno treba utvrditi količinu, kvalitet i raspored hrane (meda i polena), zdravstveno stanje pčela, količinu i kvalitet legla, kvalitet saća i posebno kvalitet matice – upozoravajuju u gradiškim pčelarskim udruženjima “Pčele bilje” i “Amorfa”.

Dolaskom toplijih dana, navode također u ovim udruženjima, povećava se količina legla, potrošnja hrane, a sve to vodi ka većoj potrebi za vodom.

Ovo je, dakle, vrijeme kada se na pčelinjaku moraju postaviti pojilice kako bi se pčele naviknule i ne bi odlazile daleko od pčelinjaka po vodu i tako nepotrebno gubile energiju.

Izvor