Pin It

Na lokalitetu Kadino Vrelo, selo Vrhprača, jučer su počeli radovi vezani za izgradnju mini hidrocentrale na rijeci Prača, prenose neformalna lokalna udruženja koja se bave ekologijom.

hidrocentrala

"Iz iskustva ranije izgrađenih mini hidrocentrala na rijekama u BiH, Srbiji i zemljama u okruženju možemo vidjeti da one uništavaju najljepše dijelove naše netaknute prirode. Svi smo svjedoci ljepote naše Prače, njene čistoće, bistrine, mira koju pruža ribarenje na njoj, brojna kupališta, pored one koristi navodnjavanja širokog područja od padina ljepotice Jahorine, do nadaleko poznate Drine. Mini hidrocentrala će nepovratno uništiti prirodu oko rijeke na kojoj smo rasli, rijeke koja je dio identitet svih nas. Ovo podneblje ima dovoljno električne energije, te nema potrebe i koristi od takve centrale na našem biseru. Samo pojedinci mogu imati koristi od centrala. A cijenu plaćamo svi, jer ćemo ostati bez naše PRAČE." - stoji u zajedničkom saopćenju.

Lokalno stanovništvo je ogorčeno odlukom i smatraju da ne treba dozvoliti skrnavljenje netaknute prirode i uništenje jedne od najljepših i najčistijih rijeka sarajevsko-romanijske regije.