Pin It
Na adresu redakcije Moja Hercegovina stigao je demant iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a povodom objavljenog teksta sa naslovom Nevesinjac ogorčen sadržajem paketa pomoći Vlade RS poljoprivrednicima.
demantpoljoprivreda


Demant prenosimo u cjelosti i bez intervencija:

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske demantuje informaciju koju je danas emitovao portal mojahercegovina.com vezanu za sadržaj paketa pomoći za poljoprivrednike u Nevesinju, i ističe da se radi o dva potpuno različita paketa.

„Paket pomoći o kojem ste pisali odnosi se na pomoć koju je obezbijedila opština Nevesinje, koja je iz svojih sredstava kupila 275 paketa kako bi svi zainteresovani poljoprivrednici dobili pakete za sadnju povrća i ovi paketi su okvirne vrijednosti 60 KM.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je 17. aprila u Nevesinju podijelilo 200 paketa, a u Istočnom Mostaru 17 sjetvenih paketa, koji su kako je i bilo najavljeno bili vrijednosti oko 250 KM i u kojem se, kao je javnost ranije obaviještena, nalaze dva paketa vještačkih đubriva po 25 kilograma, leđna prskalica, 25 kilogama sjemenskog krompira, 3 kilograma sjemenskog luka i kilogram sjemenskog pasulja, te sjemena ostalih povrtarskih kultura kao što su grašak, mrkva, cvekla, krastavci, kupus i peršun.

Opštinski paketi nešto niže vrijednosti i sadržaja podijeljeni su 18. aprila kako bi se izašlo u susret svim zainteresovanim za sjetvu, a kako niko ne bi ostao bez sjetvenih paketa.

Prenošenjem objave nekih neodgovornih pojedinaca sa društvenih mreža, bez prethodne provjere u Ministarstvu ili opštini Nevesinje, ovakvim dezinformacijama nanijeli ste štetu akciji podjele 9000 sjemenskih paketa za sadnju povrća koju organizuje Ministarstvo.

Posebno zabrinjava činjenica da su ovakve informacije emitovane u suprotnosti sa osnovnim novinarskim postulatima i pravilima da se čuje i druga strana.

Da ne govorimo da niste našli za shodno da javnost obavijestite o podjeli paketa koje su organizovali Ministarstvo 17. aprila i opština Nevesinje 18. aprila, ali ste našli za shodno da objavite pojedine postove sa društvenih mreža, koje su apsolutne dezinformacije, što dovoljno govori o vašoj ozbiljnosti u obavljanju jednog ozbiljnog posla kao što je informisanje javnosti činjenicama“.

Tražimo da ovaj demant hitno objavite na vašem portalu, u suprotnom ćemo biti prinuđeni da pravdu potražimo sudskim putem i upotrijebimo sve zakonima i sudskom praksom propisane mjere.

Odsjek za odnose sa javnošću

Važna napomena portala MOJA HERCEGOVINA: U lokalnim sredstvima informisanja nije navedena razlika u vrijednosti paketa

Ovom prilikom važno je napomenuti da izvor našeg članka o nezadovoljnom Nevesinjcu nije bila samo Facebook objava, već smo informacije o dodjeli paketa i vrijednosti istih provjerili na sajtu lokalnog Radio Nevesinja, gdje se ne navodi nikakva razlika u vrijednosti paketa koje dodjeljuje Ministarstvo, u odnosu na one koje dodjeljuje Opština Nevesinje.

radio

Ova činjenica je nažalost otvorila mogućnost malverzacije prilikom podjele pomoći, pa je neko dobio paket više vrijednosti, a u konkretnom slučaju, nezaposleni otac troje djece, borac prve kategorije i RVI dobio je paket značajno niže vrijednosti. Na kraju krajeva, pozivamo nadležno ministarstvo da javnosti objasni po kojim parametrima su dodjeljivani paketi, kao i zašto nigdje nije navedeno da je vrijednost sjetvenog paketa finansiranog iz budžeta Opštine Nevesinje oko 60 konvertibilnih maraka. U vezi sa prozivkom našeg medija da na vrijeme nismo tražili komentar i druge strane, u ovom slučaju nadležnog ministarstva, važno je napomenuti da u novinarskoj profesiji postoje situacije kada se mora reagovati momentalno, i kada nije moguće pravovremeno dobiti odgovor nadležnih entitetskih institucija, jer je prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, rok za dostavu informacija 14 dana, međutim, praksa institucija je najčešće da odgovaraju ili poslednji dan roka, ili nikako.

S poštovanjem,

Redakcija internet magazina Moja Hercegovina

Izvor