Pin It

Obavljena sjetva nekoliko različitih povrtlarskih kultura

 pr1

Zaposlenici Srednje poljoprivredne škole „Sanus futurum“ zasijali su oko 30 hektara zemljišta, koje je u njihovom vlasništvu, s različitim poljoprivrednim kulturama. Direktor Senad Tičević kaže kako je ovo njihov odgovor na aktuelnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

- Odlučili smo cjelokupno poljoprivredno zemljište koje se nalazi u krugu našeg ekonomskog dobra staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje i zasijati različitim kulturama. Organizirali smo sve naše uposlenike i dali se na posao - kazao je Tičević.

p2

Ističe kako su već obavili sjetvu nekoliko različitih povrtlarskih kultura, a okončali su i sjetvu krompira kao nadominantnije kulture na površini od dvadeset hektara, a planiraju posijati i kukuruz. Od Općine su za sjetvu dobili 10.000 maraka.

- U trenutnim vanrednim okolnostima poljoprivredna proizvodnja ima važnu ulogu, i trebala bi biti okosnica razvoja i oporavka naše ekonomije. Zbog toga je bitno iskoristiti sve obradive površine, i u što većem obimu obaviti proljetnu sjetvu - naglašava Tičević.

Izvor