Pin It
Na sjednici održanoj u Sarajevu posebno je bilo govora o kontoroli UIO BiH nad proizvođačima i prerađivačima duhana u FBiH koji smatraju da se inspektori UIO BiH ne pridržavaju Zakona o duhanu

40203991300

Grupacije proizvođača i prerađivača duhana Privredne komore FBiH na sjednici održanoj u petak u Sarajevu razmatrala je aktuelnu problematiku vezanu za proizvodnju sirovog duhana, s posebnim osvrtom na kontrolu od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako je kazao Ignjo Babić, direktor firme Duhan d.d za proizvodnju i obradu duhana Gradačac umjesto da razgovaraju o otkupnim cijenama i premijama oni su prinuđeni da razgovaraju o ovoj temi.

- Došli smo u situaciju da moramo reagirati, te da to što nam radi UIO, odnosno postupajući inspektori, praktično vodi uništenju jedne djelatnosti u BiH, kompletno primarne proizvodnje i obrade duhana, kazao je Babić.

Dodao je da oni ne žele nikakve sukobe sa Upravom za indirektno oporezivanje, nego da jednostavno traže dosljednu primjenu zakonskih odredbi, prije svega Zakona o duhanu, koji je u potpunosti uredio ovu oblast.

- Tražimo bar minimum poštovanja i uvažavanja struke od strane Uprave za indirektno oporezivanje, odnosno postupajućih inspektora, jer to izmišljanje osnovica i utvrđivanje dodatnih obaveza PDV-a je isključivo na bazi indicija, mišljenja, nekih stavova i instrukcija inspektora ili njihovih nadležnih, a nama su stvorene obaveze isključivo mimo Zakona o duhanu. U suštini, radi se o izmišljanju osnova za dodatni obračun poreza na dodanu vrijednost, kazao je Babić.

Problem je, po njegovom mišljenju, samovolja inspektora, koji se ne pridržavaju zakonske regulative.

- Uprava, odnosno inspektori, dozvoljavaju sebi tu slobodu da tumače odredbe Zakona, odnosno pojedine članove kada je u pitanju ugovaranje proizvodnje, procjena otkupa, otkup, obrada, onako kako oni misle da je to, ne uvažavajući više od 120 godina iskustva struke, naveo je Babić.

ALEMA PENDEK

Izvor