Pin It

Vanjskotrgovinski deficit za prvih devet mjeseci iznosi 5,9 milijardi KM i povećan je za 8,9 posto

 export

Izvoz iz BiH u prvih devet mjeseci 2019. godine iznosi 8,95 milijardi KM i u odnosu na isti period prošle godine zabilježio je pad od 1,7 posto, kazao je na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Sarajevu zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović, prezentujući podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom za prvih devet mjeseci 2019. godine.

- Uvoz u BiH iznosio je 14,93 milijarde KM i povećan je za 2,29 posto, a uzrok povećanja uvoza je rezultat privredne aktivnosti u zemlji, odnosno povećane domaće potrošnjom i variranju cijene nafte i naftnih derivata u proteklom periodu, istakao je Bajramović, dodajući da vanjskotrgovinski deficit iznosi 5,9 milijardi KM i povećan je za 8,9 posto.

Prema njegovim riječima, ovakvi ekonomski pokazatelji nisu dovoljni za veći ekonomski razvoj BiH, te je naglasio kako BiH treba raditi na privlačenju investicija promjenom poslovnog okruženja.

Belma Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH kazala je kako globalne političke tenzije, rast protekcionizma, američko-kineski trgovinski rat daju negativne konotacije trgovini što za posljedicu ima smanjenje prognoze rasta eurozone, usporavanje ekonomske aktivnosti i opreznije investiranje, što se implicira svakako i na BiH kao izvozno orijentisanu zemlju.

- BiH najviše izvozi u zemlje EU, u koje izvezemo 72,8 posto ukupne vrijednosti izvoza od čega najviše izvozimo u Hrvatsku, dok je izvoz u zemlje CEFTA iznosio 1,5 milijardi KM, kazala je Hasić, dodajući da BiH ostvaruje suficit sa svim zemljama pojedinačno iz CEFTA-e osim sa Srbijom, gdje je dosegnuta pokrivenost uvoza izvozom od skoro 50 posto.

Amila Šehić, iz VTK prezentovala je podatke o agroindustrijskom sektoru u kojem je za devet mjeseci izvezeno proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 615,6 miliona KM, što je manje za oko 5 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok smo istovremeno uvezli proizvoda agroindustrijskog sektora u ukupnoj vrijednosti od 2,4 milijarde KM.

Šehić je ovom prilikom upozorila i na neophodnost supstitucije uvoza kada su u pitanju mlijeko i mliječni proizvdi, kao i na loš položaj bh. pivara, koji se suočavaju sa prekomjernim uvozom piva.

Alema Pendek

Izvor