Pin It

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je strateško opredjeljenje BiH otvaranje novih tržišta za izvoz crvenog mesa i da će narednih dana o odobravanju izvoza u zemlje EU razgovarati sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom.

kosara

Košarac je ocijenio da potpisani ugovori dvije domaće kompanije o izvozu mesa na tursko tržište predstavljaju početak rješavanja problema u primarnoj proizvodnji mesa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

Podsjećajući da su kao posljedica pandemije virusa korona u BiH akumulirani viškovi primarne proizvodnje, on je istakao da je potrebno pronaći način da oni budu otkupljeni i da će s tim ciljem biti nastavljeni apeli da mesoprerađivači u Republici Srpskoj i FBiH u prvom redu prerađuju domaće meso.

“Smatram važnim da se obezbijedi da se naša primarna proizvodnja prerađuje u našim kapacitetima prerađivačke industrije u Republici Srpskoj i FBiH, ali i da je potrebno obezbjeđivati spoljnotrgovinski promet, kao što je to sada sa Turskom”, rekao je Košarac novinarima.

On je naveo da je kao jedna od mjera Kancelariji za veterinarstvo naloženo da se pojača veterinarski nadzor i kontrola uvoza svježeg i rashlađenog mesa, te da su tržni centri zamoljeni da kupuju što više mesnih prerađevina domaće industrije.

“Generalna politika Savjeta ministara je da se zaštiti domaća proizvodnja”, istakao je Košarac i dodao da bi jedno od mogućih rješenja mogle biti mjere ograničenja uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH.

Košarac je uvjeren da ima dovoljno adekvatnih rješenja kojima će biti zadovoljene potrebe primarnih proizvođača i mesoprerađivačke industrije u Republici Srpskoj i FBiH.

Izvor