Pin It

Junetina iz BiH krenula je juče za Tursku iz Mesne industrije (MI) "Šišović" Rakitno, a očekuje se da će na istovaru biti već sutra.

mesa31

Istovremeno, svoju prvu pošiljku će MI "ZP-komerc" Bijeljina, kako najavljuje, poslati danas.

 

"Prvi kamion s junetinom iz naše MI kreće za 20 minuta", rekao nam je juče oko podneva Damir Pavković, direktor MI "Šišović" Rakitno, te dodao da su klanje junadi počeli u petak.

Prema njegovim riječima, taj kamion bi već u četvrtak trebalo da bude na istovaru u Turskoj.

"Mi ćemo i narednih dana svakodnevno nastaviti klanje junadi za tursko tržište", izjavio je Pavković za "Nezavisne novine".

Ljubiša Rosić, direktor Mesne industrije "ZP-komerc", rekao nam je da su sa klanjem junadi počeli u ponedjeljak.

"Tada smo zaklali 130 komada, a isporuka kreće u srijedu (danas). Nastavićemo i narednih dana sa ovim procesom, tako da bi po jedan kamion trebalo da ide ka Turskoj svaki dan, izuzev nedjelje", naveo je Rosić, koji dodaje da sve ide po planu te da su zadovoljni.

Ove dvije domaće kompanije su, podsjetimo, ranije potpisale ugovore o izvozu junetine na tursko tržište, koji je, nakon pauze, ponovo počeo. Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izrazio je nadu da će u predstojećem periodu u posao s Turskom biti uključen veći broj domaćih kompanija koje se bave klaničarskom djelatnošću i koje su sertifikovane od strane Turske. Pri tome će se, ističe Košarac, insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje.

On je prije nekoliko dana rekao da je izvoz mesa u Tursku posebno značajan u uslovima aktuelne epidemiološke situacije i borbe s posljedicama virusa korona za ukupni poljoprivredni sektor, uzimajući u obzir ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutrašnji konzum.

Podsjetimo, zahtjev prema turskoj strani odnosio na povećanje broja kooperanata, imajući u vidu značaj nastavka i unapređenja izvoza iz aspekta primarnih ciljeva poštivanja međunarodnih ugovora i obaveza BiH i otvaranja novih tržišta.

Međutim, naši poljoprivredni proizvođači baš i nisu previše oduševljeni zbog toga što juneće meso, proizvedeno u BiH, odlazi na strane trpeze, s obzirom na to da oni, kako podsjećaju, mogu da podmire tek 30 odsto naših potreba.

"Treba podstaći domaću proizvodnju, a naš narod hraniti zdravim i svježim mesom koje mi uzgojimo. Mi pozdravljamo to što je krenuo izvoz, ali ostajemo pri tome da naši proizvodi treba da ostanu na našem tržištu, a da o izvozu razmišljamo tek kad ostvarimo opravdane tržišne viškove", rekao je Stojan Marinković, lider poljoprivrednika u Srpskoj.