Pin It

Pčelarstvo je važna privredna djelatnost koja u značajnoj mjeri može uticati na status poljoprivrednih proizvođača i predstavlja potencijal za smanjenje siromaštva i migracija, pa je potrebno uključiti dodatnu podršku nadležnih institucija s ciljem povećanja proizvodnja meda, rečeno je na Kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima održanom u Tuzli.

med honey pcele 1

Predsjednik Organizacionog odbora ovog međunarodnog skupa Sanel Hodžić rekao je da pčelinji proizvodi mogu biti značajna osnova za razvoj farmaceutske, kozmetičke i drugih srodnih industrijskih grana, pa je njihova standardizacija osnovni preduslov primjene u te svrhe.

Na Kongresu je donesena rezolucija u kojoj su zaključci i preporuke naučnoj i stručnoj zajednici, a naglašena je i potreba sistemskog rada na povećanju produktivnostopo košnici s siljem povećanja konkurentnosti ovog sektora.

Utvrđeno je i da bi svi akteri u lancu vrijednosti pčelarstva trebalo da teže boljem regulisanju institucionalno-pravnih okvira ove oblasti, te da je u narednom periodu neophodno raditi na poboljšanju interne i eksterne kontrole proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Učesnici su predložili i poboljšanje nadzora i sprovođenje u praksu kvalitetnijih preventivnih mjera uz podršku veterinarskih službi i nadležnih organa, te rad na implementaciji najnovijih saznanja o metodama prevencije bolesti pčela.

Uz domaćine iz Bosne i Hercegovine, na kongresu su aktivni učesnici bili iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Ukrajine, Malezije, Turske, Sjedinjenih Država i Velike Britanije, kao i predstavnik Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, saopšteno je iz Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica.

Izvor