Pin It
Općinu Kakanj odlikuje brza i efikasna lokalna administracija fokusirana na potrebe investitora, kaže Šljivo
Jedan od najjačih industrijskih centara u Bosni i Hercegovini, kako je za Kakanj rekao načelnik ove općine Aldin Šljivo, napravio je vodič za investitore koji će im biti dobra smjernica za pokretanje biznisa u narednom periodu.

 investment

Industrijski centar


- Kvalitetni poticajni programi za pokretanje biznisa, poduzetništva, gradnju objekata i poljoprivredu, uz fleksibilnu administraciju, čine nas idealnom lokacijom za investiranje, kazao je Šljivo, podsjećajući na to da je općina Kakanj smještena na najznačajnijoj putnoj mreži u BiH između Zenice i Sarajeva.

Kazao je načelnik i kako ovu općinu odlikuje brza i efikasna lokalna administracija fokusirana na potrebe investitora, te kako se radi o strateškom industrijskom centru sa snažnom tradicijom u proizvodnji električne energije, uglja i cementa, što potvrđuje postojanje bogatih prirodnih resursa, uključujući šume, rijeke i obnovljive izvore energije.

- Općina Kakanj investitorima nudi refundaciju troškova osnivanja firme, projekt Pokreni svoj posao, sufinansiranje troškova nabavke novih mašina i druge opreme, sufinansiranje troškova zapošljavanja, regresiranje kamata po kreditima u bankama, sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa invaliditetom, poticaj u visini novčanih sredstava od naknade koja se obračunava za rentu i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Investitore oslobađamo od plaćanja komunalne naknade, umanjujemo visinu taksi u većini djelatnosti, te ih oslobađamo pojedinih taksenih obveznika u potpunosti ili za određeni period, kazali su nam iz Općine.

Atraktivne lokacije


Od raspoloživih lokacija za investiranje istakli su termomineralni izvor Tičići, zatim atraktivne i pristupačne lokacije Modrinje, Dumanac, Stara jama, Rudstroj, Seoce, Bjelavići, Ćatići i Bukovlje.

MINELA PAMUK

Izvor