Pin It
 
Bh. peradarstvo prošle godine je zabilježilo suficit od devet miliona KM • Povećan izvoz u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupnih 5,7 miliona KM
eggs 

U 2019. godini vrijednost izvoza u sektoru peradarstva bila je 48 miliona KM, dok je vrijednost uvoza iznosila 39 miliona KM, te je ovaj sektor zabilježio suficit od devet miliona KM, što su rezultati koje bilježi rijetko koji sektor u BiH, rečeno je na prezentaciji analize vanjskotrgovinske razmjene za sektor peradarstva koja je održana u utorak u Sarajevu.

- Prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH i Sweden/USAID FARMA II projekta 2019. godina je u sektoru peradarstva bila vrlo izazovna. Tako su bh. izvoznici uspjeli povećati izvoz u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupnih 5,7 miliona KM, ali je ova godina zbog prestanka izvoza na Kosovo u konačnici ipak rezultirala padom izvoza od 12 posto (6,5 miliona KM), uz gotovo nepromijenjen uvoz, kazao je Feđa Begović, zamjenik šefa FARMA II projekta.

U strukturi izvoza nastavljaju dominirati prerađevine od mesa peradi sa 66 posto vrijednosti ukupnog izvoza (gotovo 32 miliona KM), nakon čega slijedi izvoz mesa peradi sa 10 miliona KM, jaja 4,7 miliona KM i žive peradi 1,4 milion KM.

- Kada je u pitanju uvoz najviše uvozimo meso peradi (52 posto uvoza), zatim prerađevine od mesa peradi (20 posto), živu perad (15) i jaja (6 posto), kazao je Begović.

Dodao je da je porastao izvoz jaja koji sada iznosi 4,7 miliona KM, odnosno na jedno konzumno jaje iz uvoza bh. firme izvezu 8 jaja, što govori da su bh. izvoznici spremni za jači nastup na EU tržištu.

Kako je kazala Tijana Muhamedagić iz VTK BiH prošle godine su nakon odobrenja iz Bruxellesa za izvoz peradi iz BiH, realizovane i prve izvozne pošiljke na tržište Evropske Unije. Prvi izvoz ostvaren je u Njemačku, ali najbolji rezultat je ostvaren na tržištu susjedne Hrvatske, gdje je vrijednost izvoza za svega par mjeseci prešla 600.000 KM.

Nedžad Biberović, direktor izvoza u Akovi, istakao je kako je ova kompanija spremna za tržište EU te su ovih dana izvezli prve količine u Švedsku, koje će takoreći biti probne da vide reakciju tržišta.

ALEMA PENDEK

Izvor