Pin It
Jučer su u sali Skupštine Opštine Berkovići, pored Ivane, podršku dobile još dvije žene koje će razvijati vlastite biznise iz oblasti poljoprivrede i stočarstva i uslužnih djelatnosti.

Berkovici

Ivana Kojević iz Berkovića jedna je od dobitnica sredstava za pokretanje vlastitog biznisa iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena. Ivana se vratila iz Beograda kako bi pokrenula vlastiti posao u svom rodnom mjestu, a pomoć u tome će joj pružiti USAID-ov Program podrške marginaliziranim ženama (USAID/PPMG) i Opština Berkovići.

Jučer su u sali Skupštine Opštine Berkovići, pored Ivane, podršku dobile još dvije žene koje će razvijati vlastite biznise iz oblasti poljoprivrede i stočarstva i uslužnih djelatnosti.

Podrška marginaliziranim ženama

„Prijavila sam se na ovaj program podrške marginaliziranim ženama zbog pokretanja vlastitog biznisa. Otvorit ću frizerski salon za žene i muškarce, a pokretanje takvog biznisa za mene bilo bi nemoguće bez podrške ovog programa. Sigurna sam da ću uspjeti kao mlada poduzetnica“, izjavila je Ivana.

Berkovici 2

Fond za preduzetništvo marginaliziranih žena je USAID-ov Program podrške marginaliziranim ženama (USAID/PPMG) koji je pokrenut u saradnji sa lokalnim zajednicama, a kojim se nastoje stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena poticanjem na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

USAID/PPMG u saradnji sa Opštinom Berkovići osigurao je 30.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju tri biznisa za nezaposlene žene iz ruralnih zajednica.

Pokretanje biznisa u oblasti poljoprivrede i stočarstva

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što danas u Berkovićima potpisujemo ugovor sa USAID-ovim Programom podrške marginaliziranim ženama i sa naše tri sugrađanke koje će pokrenuti biznise u oblasti uslužnih djelatnosti i poljoprivrede i stočarstva. Opština Berkovići će biti na usluzi preduzetnicama u skladu sa svojim kapacitetima i vjerujemo da ovakvim projektima doprinosimo smanjenu nezaposlenosti“, izjavio je načelnik Opštine Berkovići, gosp. Nenad Abramović.

USAID/PPMG će pored finansijske, pružiti mentorsku i stručnu podršku tokom prve godine poslovanja u cilju kvalitetnog plasmana proizvoda i usluga na tržište i kako bi mlade poduzetnice u budućnosti bile u prilici zaposliti nove osobe.

Izvor