Pin It

Zahtjev za hitnim otvaranjem graničnog prelaza Izačić je opravdan i zbog porasta ukupnih troškova prevoza, kažu u PKFBiH

 2956743

Krizni štab privrednika Federacije BiH, koji djeluje pri Privrednoj komori FBiH, uputio je Koordinacijskom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje pri Vijeću ministara BiH inicijativu za hitno otvaranje graničnog prelaza Izačić u funkciji transporta roba, u saradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske.

Upućeni zahtjev od iznimne je važnosti privrednicima, a naročito privrednicima sa područja Unsko-sanskog kantona. Naime, ukoliko se upućeni zahtjev ne omogući, privrednici, a naročito privrednici Unsko-sanskog kantona doći će u situaciju potpune obustave odvijanja transporta roba, što za posljedicu ima ne samo oskudicu životnih namirnica, lijekova i sirovina potrebnih za proizvodnju, već i brojne otkaze radnicima, kako u transportu tako i u kompanijama za čije se potrebe obavlja transport.

Kao obrazloženje za navedeno, Krizni štab privrednika ističe konkretne informacije sa terena, kada su 23.03.2020. u isto vrijeme krenula dva kamiona iz Velike Kladuše, jedan prema Sloveniji, a drugi prema Albaniji. Kamion koji je otišao za Tiranu, izvršio je istovar i utovar robe, te se isti vratio 25.03.2020., dok kamion koji je išao za Sloveniju u navedenom periodu nije bio ni napustio granicu Bosne i Hercegovine nego je još uvijek stajao u koloni na GP Stara Gradiška.

- Zahtjev za hitnim otvaranjem graničnog prelaza Izačić je neophodan i zbog porasta ukupnih troškova prevoza. Naime, prema informacijama sa terena privrednika Unsko-sanskog kantona, troškovi prevoza na relaciji Velika Kladuša – Ljubljana (tour retour – cca 452 km) iznosili su 463,16 KM, dok sada zbog ograničenog prelaza na graničnom prelazu Stara Gradiška, ruta prevoza je povećana i iznosi cca 975 km, a ukupni troškovi 1.851,36 KM, saopćeno je iz PKFBiH.

Shodno svemu navedenom, Krizni štab privrednika FBiH zatražio je hitno djelovanje prema ovim problematikama, u saradnji sa nadležnim organima Republike Hrvatske, prema načinu iznesenom u aktu Evropske unije, te bez odugovlačenja ispunjavanje zadatka prema šest balkanskih država u koje spada i Bosna i Hercegovina, kod Trajnog tajništva Transportne zajednice, a u cilju omogućavanja nesmetanog transporta u sve zemlje EU, bez dodatnog zadržavanja na granicama EU, te prestanak mjera kojim se ograničavaju vozači teretnih vozila koji obavljaju transport kroz zemlje EU, naročito Republiku Hrvatsku.

Izvor