Pin It

Hiljade sezonskih radnika s istoka Evrope trenutno rade na njemačkim poljima, često žive i rade u katastrofalnim uvjetima, zbog čega su neki iz Njemačke prešli u Holandiju, gdje im je očito mnogo bolje, piše Deutsche Welle.

njemacka epa

Daniela Reim je zabrinuta. Ona je savjetnica za "mobilne radnike" u njemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji i možda će morati računati i s prijavom jer se prije nekoliko dana htjela lično uvjeriti u kakvim uvjetima žive i rade rumunski sezonski radnici zaposleni na jednom imanju na kojem se uzgajaju šparoge.

Na tom imanju više ne bi trebale važiti mjere 14-dnevnog karantina, koje su početkom aprila uvedene za sezonske radnike iz inozemstva, a u međuvremenu su ukinute, prenosi Tanjug.

Trebala je to biti rutinska akcija, ali na kraju se sve pretvorilo u pravu malu potjeru, kaže Reim za DW.

Istraga protiv rumunskih državljana


Vlasnik poljoprivrednog imanja zabranio joj je pristup njegovom posjedu i čak joj zaprijetio da će je prijaviti policiji.

Nakon što je napustila imanje, pratio ju je automobilom da bi, kako ona tvrdi, bio sasvim siguran da ona ne može stupiti u kontakt s rumunskim sezonskim radnicima.

Nakon što se bavarski poslodavci nisu htjeli pobrinuti za adekvatne mjere zaštite, nekoliko se radnika pobunilo.

U razgovoru za DW bavarski poslodavac negirao je te prigovore, navodeći da je prijavio nekoliko radnika, koje je nazvao "kriminalcima".

Glasnogovornica bavarske policije potvrdila je za DW da se vodi istraga protiv troje rumunskih državljana zbog sumnje za klevetu i povredu povjerljivosti informacija, a u policiji je potvrđeno da predmet istrage nije sumnja u organizirani kriminal.

U međuvremenu su se zabrinuli i političari.

Žalbe iz diplomatskih predstavništava


Jedna glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede u Berlinu potvrdila je za DW da je to ministarstvo, u saradnji s Institutom "Robert Koch", sastavilo "koncept za sezonske radnike u kontekstu zaštite zdravlja", odnosno da je taj dokument osnova za rad poljoprivrednih imanja u aktualnoj situaciji.

U tom pismu upućenom saveznim pokrajinama ministar Hubertus Heil napominje da se već nekoliko diplomatskih predstavništava onih zemalja iz kojih potiču sezonski radnici požalilo njemačkoj vladi.

U Bukureštu su ministrica rada Violeta Alexandru i ministar vanjskih poslova Bogdan Aurescu odgovarali na pitanja posebnog odbora u rumunskom Senatu, navodi DW.

Izvijestili su članove odbora o mjerama koje su preduzeli u vezi sa situacijom u kojoj su rumunski sezonski radnici u Njemačkoj i drugim zemljama Evropske unije.

Izvor