Pin It

Udruženja "Animal health Europe" i "Health for Animals" objavila su šta sve treba da se preduzme kada je u pitanju smanjenje antibiotika u stočarskoj proizvodnji kao i kod kućnih ljubimaca.

cows133 1

Udruženja "Animal health Europe" i "Health for Animals" objavile su globalni plan sa 25 strategija kada je u pitanju smanjenje antibiotika u stočarskoj proizvodnji kao i kod kućnih ljubimaca. U ambiciozan plan koji žele da ostvare do 2025. godine, uloženo je dosad više od milijardu evra, a tri glavna pristupa su: prevencija bolesti i kontrola, rano otkrivanje, te brz i precizan tretman.

Kako pojašnjavaju, podrška međunarodnih i regionalnih organizacija u poboljšanju prevencije, otkrivanja i lečenja bolesti životinja i promovisanje korišćenja više alata za zdravstvena stanja, nužna je za smanjenje potrebe za antibioticima.

Potrebne su inovacije i 9,1 milijardi evra 

Prema njihovom mišljenju, pre svega su potrebne inovacije koje će pomoći da se životinje održe zdravim, sačuva njihova dobrobit, dijagnostikuju bolesti i preciznije ih lečiti.

Kako bi se to postiglo udruženja smatraju da će biti potrebno najmanje 9,1 milijarda evra za istraživanje i razvoj da bi se dobilo planiranih 100 novih vakcina, 20 alata za dijagnostiku, 20 novih prehrambenih i 30 drugih proizvoda koji mogu da smanje potrebu za antimikrobnim lekovima.

Tu su i doprinosi za veće osposobljavanje veterinara. Potrebno je edukovati više od 100.000 njih za odgovornu upotrebu lekova i uložiti najmanje 4,5 miliona evra u stipendije.

Treba izraditi i nove 'alate' koji smanjuju izloženost ljudi na bakterije poput SalmonelleCampylobacter i E.coli. Takođe, sprovesti i analizu rizika za svaki novi antibiotik koji se plasira na tržište.

Bespovratna sredstva za istraživanje

Smanjenje potrebe za antibioticima može biti moguće samo ako se koristi naučna osnova i metode koje se pravilno prenesu javnosti. Kako bi se to postiglo na globalnom nivou udruženja planiraju da govore više o prednostima biološke bezbednosti, dodacima ishrani, vakcinama i proizvodima koje dobro deluju na zdravlje životinja.

Stoga planiraju da obezbede bespovratna sredstva za istraživanje od najmanje 900.000 evra, objave nova naučna istraživanja i dobijene podatke dostave i javnim telima poput Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Saradnja je važna, te planiraju da rade na izgradnji partnerstva kako bi postigli željeni cilj. Učestvovaće, navode, u koalicijama na glavnim tržištima, podeliće podatke o prodaji, osnovaće pet novih partnerstva koji pomažu u ostvarenju ciljeva na nedovoljno razvijenim tržištima i obaviće 50 kontrola dobavljača lekova kako bi se obezbedili standardi.

Izvor