Pin It

Uprkos prilično lošim prirodnim uslovima, Kalifornija ima više od 1,5 miliona hektara pod organskom proizvodnjom uz značajno uvećanje prinosa. Tajna je u alternativnim metodama.

navodnjavanje 100816 tw630 1

 
Kalifornijski organski proizvođači koriste teške prostirke koje smanjuju isparavanje vode sa površine tla, smanjuju nenamjerno oticanje vode i pomaže u riješavanju problema erozije. Upotrebljavaju i vještačke vapne, mala udubljenja u zemlji dizajnirana za hvatanje oticanja i povećanje prodiranja vode u tlo.
 
Osim ovog, sve veći broj organskih proizvođača koristi inovativno, nehemijsko rješenje za prečišćavanje vode na svojim sistemima za navodnjavanje. Ovim se smanjuje potrebna količina vode za zalivanje, pomaže u održavanju visokog nivoa vlage u zemljištu i poboljšava zdravlje i vitalnost usjeva. Prema riječima samih uzgajivača, ovaj metod prečišćavanja vode za navodnjavanje izuzetno je efikasan u riješavanju različitih pitanja koja izazivaju konvencionalne i organske poljoprivrednike.
 
U pitanju je Magnation Water Technologies (magnetska tehnologija vode) koja za 30% smanjuje tvrdoću vode koja postaje nalik kišnici, koja je po ocjeni stručnjaka, najbolja za zalivanje gajenih useva.
 
U izradi ove tehnologije, inovatori su koristili saznanja o kišnici do koje je došla NASA, ali i brojna druga naučna saznanja do kojih se došlo posle višegodišnjih istraživanja. Na taj način je stvoren jedinstveni uređaj koji i najprljaviju vodu može prirodno da pročisti do te mjere da se bezbijedno koristiti za zalivanje biljaka. Jednostavno rečeno, sistem Magnaton stvara vodu poput kiše.
 
Molekularna struktura vode se razlaže na manje, bioraspoložive dijelove koji omogućavaju većoj količini kiseonika i hranljivih materija da se infiltriraju u zemljište. To je zapravo simulacija prirodnog načina prolaska vode kroz magnetno polje zemlje koje vodu "čisti" od raznih nečistoća i omekšava je pa postaje slična kišnici koja lakše prodire u tlo i stimuliše hranljive materije u zemlji koje pospiješuju rast i zdravlje biljaka.
 
Upotreba ovog sistema, primjetili su kalifornijski farmeri, ubrzava klijanje semena.