Pin It

Legalna proizvodnja kanabisa u Koloradu emituje više štetnih gasova od državne industrije rudnika uglja, pokazalo je najnovije istraživanje.

6725310386048cf61954b5247672084 w640

Proizvodnja i upotreba kanabisa iz medicinskih ili rekreativnih razloga sada je legalna u nekoliko američkih država, što je dovelo do značajnog porasta industrije.

Bioekološkinja Hejli Samers i njene kolege sa Univerziteta u Koloradu analizirali su nivoe emisija štetnih gasova koje dolaze iz farmi kanabisa. Otkrili su da emisije variraju od države do države, ali da otprilike po kilogramu proizvedenog suvog cveta iznose 2,3 do 5,2 tone ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2e).

U Koloradu emisije s farmi kanabisa iznose oko 2,6 megatona CO2e, što je više od onih iz rudnika uglja s 1,8 megatona CO2e, piše Nju sajentist.

Uzgoj u zatvorenom

"Emisije koje nastaju od proizvodnje 28 grama suvog cveta jednake su onima nakon izgaranja 26 do 50 litara benzina", kazala je Samers.

Većina američkog kanabisa uzgaja se u zatvorenom iz dva razloga. Prvi je da neke države ne dopuštaju uzgoj na otvorenom, a drugi da se proizvođači boje krađe biljaka. To znači da većina emisija tokom proizvodnje kanabisa zapravo dolazi iz sistema rasvete i kontrole klime, prenosi Index.

Stručnjaci stoga savetuju prelazak na uzgoj na otvorenom jer bi to smanjilo energetske potrebe i štetne emisije.

Izvor