Pin It

Mjere se odnose na cijelu zemlju

o 5713715 1024
 

Francuska vlada zatražila je od svih uzgajivača peradi da ih drže u zatvorenom kako bi se spriječilo širenje ptičje gripe koja se pojavila u Europi, saopćilo je ministarstvo poljoprivrede.

To znači da će obaveza držanja peradi u zatvorenom, uvedena u septembru u određenim dijelovima zemlje, sada biti na snazi u cijeloj Francuskoj.

- U Europi je od početka augusta kod divljih životinja i na farmama utvrđeno 130 pojedinačnih slučajeva i klastera ptičje gripe, navodi ministarstvo u saopćenju, dodajući da su tri slučaja identificirana i među pticama na sjeveroistoku Francuske.

- Zato će se provoditi pojačane mjere prevencije koje će zaštititi farme peradi, poručili su iz ministarstva.

Zahtjev za držanjem peradi u zatvorenom uvažit će ipak proizvodnu praksu kao što je slobodni uzgoj, napominju, prenosi Hina.

Francuska zbog te odluke neće izgubiti status zemlje u kojoj nema ptičje gripe, stečen početkom ljeta, nakon prethodnog vala zaraze, tvrde u ministarstvu.

Nizozemske su vlasti prošle sedmice komercijalnim farmama naložile da sva jata drže u zatvorenom nakon što je na jednoj od njih utvrđena ptičja gripa, napominje Reuters.