Pin It

​Eskalacija tenzija između velikih svjetskih dobavljača hrane Rusije i Ukrajine vjerovatno će primorati kupce pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja da traže alternativne isporuke.

20220224140536 706337 1 

Poremećaj bi mogao da podstakne svjetske cijene hrane koje su već blizu višegodišnjih maksimuma, upozoravaju stručnjaci.

Na ove dvije zemlje, pokazuju trenutno dostupni podaci, otpada oko 29% svjetskog izvoza pšenice, 19% svjetskih zaliha kukuruza i 80% svjetskog izvoza suncokretovog ulja.

Trgovci su zabrinuti ova situacija moglo da utiče na kretanje usijeva i da bi moglo primorati uvoznike da zamijene zalihe iz regiona.

"Prekidi u snabdijevanju iz regiona Crnog mora će uticati na ukupnu globalnu dostupnost", rekao je Fin Zibel, ekonomista za agrobiznis.

"Kupci na Bliskom istoku i u Africi će tražiti alternativne izvore".

Podaci o transportu kompanije Refinitiv pokazali su da je oko 70% ruskog izvoza pšenice otišlo kupcima na Bliskom istoku i u Afriku 2021.

Trgovci kažu da su neki kupci već preusmjerili brodove drugim dobavljačima zbog zabrinutosti da bi izbijanje rata dovelo do dugih kašnjenja utovara.

"Brodovi izbjegavaju da uđu u Crno more zbog ratnog rizika", rekao je trgovac u Singapuru, dodajući da "već dolazi do poremećaja u snabdijevanju".

Analitičari su upozorili da bi nedostatak zaliha iz regiona Crnog mora mogao da podigne potražnju za glavnim sastojkom hljeba iz Sjedinjenih Država i Kanade.

Svjetske cijene hrane lebde na najvišem nivou u posljednjoj deceniji, vođene snažnom potražnjom za pšenicom i mlječnim proizvodima.

U utorak su fjučersi na pšenicu u Čikagu porasli za više od 2%, a kukuruz je dostigao sedmomjesečni maksimum, a soja je takođe u porastu.

Sva tri ključna sastojka za hranu i stočnu hranu su porasla za oko 40% u odnosu na najniže vrijednosti iz 2021. godine, što je povećano padom proizvodnje i snažnom potražnjom.

Upravo je skočila i cijena pšenice u Evropi na rekordne nivoe. Dodatno, Rusija je do daljeg obustavila saobraćaj trgovačkih brodova u Azovskom moru, prenosi Telegraf.

Izvor