Pin It

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su uprkos novim mjerama usmjerenim na smirivanje tržišta, koje je zabrinuto zbog invazije na Ukrajinu.

oilbarrels1

Nafta Brent, međunarodno mjerilo za cijene nafte, dostigla je 110 dolara po barelu, što je najviši nivo viđen u više od sedam godina.

Cijene su porasle čak i nakon što su se članovi Međunarodne energetske agencije složili da ispuste 60 miliona barela nafte iz hitnih zaliha.

Rusija je jedan od najvećih proizvođača energije u svijetu. Zbog toga je ruska invazija na Ukrajinu izazvala zabrinutost među investitorima da bi to moglo utjecati na opskrbu naftom ili plinom.

U međuvremenu, cijena američke nafte West Texas Intermediate porasla je na skoro 109 dolara po barelu.

Sjedinjene Američke Države i 30 drugih zemalja članica Međunarodne energetske agencije (IEA) složilo se da pusti naftu u pokušaju stabilizacije energetskih tržišta širom svijeta.

"Spremni smo da iskoristimo svaki alat koji nam je na raspolaganju da ograničimo poremećaj globalnog snabdijevanja energijom kao rezultat akcija predsjednika Vladimira Putina", rekla je u utorak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Ona je dodala da će Washington nastaviti da razmatra načine kako da ubrza isporuku energije iz Rusije.

U drugom saopštenju IEA navodi se da je invazija na Ukrajinu došla u pozadini već zategnutih globalnih tržišta nafte, povećane volatilnosti cijena, komercijalnih zaliha koje su na najnižem nivou od 2014. godine", piše BBC.

Jay Hatfield, glavni investicijski direktor u ICAP-u, rekao je da je malo vjerovatno da će dramatično povećanje cijena, uočeno na globalnom nivou, opstati ako situacija u Ukrajini postane stabilnija.