Pin It

Cijena kukuruza na terminskom tržištu u Čikagu za džak od 25,4 kg (bušel kukuruza) premašila je danas osam dolara prvi put u posljednjih skoro 10 godina, približavajući se rekordnom nivou zbog straha od poremećaja u globalnoj ponudi.

corn74 1

Ugovori za isporuku kukuruza u narednom periodu (fjučersi) sklapaju se po cijeni od 8,04 dolara za bušel (25,4 kg), višoj za 2,6 procenata, jer sukob u Ukrajini, koja je jedan od vodećih svjetskih proizvođača ove žitarice, ne pokazuje znake popuštanja, izvještava Blumberg.

Cijene kukuruza u SAD nisu bile na nivou od osam dolara za bušel još od septembra 2012, nakon razarajuće suše koja je desetkovala prinose na američkom srednjem zapadu, kada je cijena dostigla istorijski rekord od 8,49 dolara po bušelu.

Izglede globalne ponude kukuruza ugrozio je napad Rusije na Ukrajinu koji je poremetio poljoprivredu i trgovinske tokove u tom regionu, koji u ukupnom svjetskom izvozu učestvuje sa oko jednom petinom.

Dodatnu brigu predstavlja proljećna sjetva. Naime, rast cijena đubriva pomračuje izglede sjetve u Sjedinjenim Državama, koje su najveći svjetski proizvođač kukuruza.

Pored toga, naredni rod kukuruza u Ukrajini mogao bi da bude manji za skoro 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, prema procjeni ukrajinskog udruženja za žitarice.

Američki farmeri namjeravaju da posiju više soje nego kukuruza ove godine, što je tek treći takav slučaj u istoriji SAD, jer ih rekordne cijene đubriva primoravaju da se odreknu uzgoja žitarica koje su skupe, dodaje Blumberg.

Izvor