Pin It

Nakon 72 dana ruske agresije na Ukrajinu, ne nazire se kraj borbama. Novi konvoji UN-a čekaju pred Mariupoljem na evakuaciju civila iz Azovstala. Brojne organizacije tvrde da imaju dokaze za ruske zločine širom zemlje. U pojedinim ukrajinskim gradovima koji su pod kontrolom ruskih snaga počelo je uspostavljanje vlasti. Poljoprivrednici širom Ukrajine iako u opasnosti počeli su obrađivati zemlju.

1o 6102659 1024 1

Dok cijeli svijet pomno prati situaciju oko Ukrajine, proruske snage u regiji Donbas nastavljaju napade na Ukrajinske ciljeve. Na pojedinim tenkovima ispisane su različite poruke, a na jednom od njih se našao i natpis Republika Srpska.

Dok konvoji za evakuaciju stoje, Rusi ne prestaju teška bombardovanja posljednjeg ukrajinskog uporišta u Mariupolju. Fabrika Azovstal je postala simbol ukrajinskog otpora i borbe protiv ruske okupacje.

- U gradu Mariupolju nastavlja se blokada ukrajinskih odbrambenih snaga oko čeličane Azovstal. U nekim područjima, uz zračnu potporu, neprijatelj je nastavio svoje napade i operacije kako bi preuzeo kontrolu nad teritorijom tvornice, saopćio je predstavnik ukrajinske vojske.

Međunarodna zajednica nastoji da uradi sve da bi se agresija zaustavila. Predsjednik Ukrajine ističe da je potrebno ujediniti se protiv ruske invazije jer ona svaki dan ostavlja mnogo civilnih žrtava.

- Rusko granatiranje i napadi ne prestaju. još uvijek treba izvesti civile – žene, djecu. Zamislite samo ovaj pakao. Više od dva mjeseca stalnog granatiranja, bombardiranja, naveo je Zelenski.

I pored agresije koju provodi Rusija nad Ukrajinom, demineri nastoje očistiti područja koja su ostala zagađena minama i neeksplodiranim sredstvima koja su ostala iza ruskih napada. Ističu da su mnoge granate koje su pale na ukrajinsko tlo prijetnja po stanovništvo i uprkos tome, poljoprivrednici su počeli obrađivati svoju zemlju. Iako postoji velika prijetnja po njihov život, oni će nastaviti sijati, kako bi pomogli svojoj naciji.

- Ovi djelovi mogu sadržavati detonatore opremljene uređajem za samouništenje, što znači da osoba može raditi na ovom polju, a budući da nije detonirano, a detonator je postavljen, može eksplodirati u svakom trenutku i ozlijediti ljude, kazao je deminer Dmytro Polischuk.

- Poljoprivrednici moraju raditi za vrijeme rata jer poljoprivrednici osiguravaju prehrambenu sigurnost države. Ako nećemo saditi usjeve, nećemo imati žetvu i vidite što se događa na istoku naše zemlje. U našem Hersonu, Mikolaivu, Zaporožju, Rusi su već uzeli pola naših uskladištenih žitarica, ističe poljoprivrednik Igor Tsiapa.

Mnoge humanitarne organizacije su zabrinute za situaciju u Ukrajini, te ističu da je situacija na terenu mnogo više zabrinjavajuća nego što se predstavlja te da su civili stradali u većem broju nego što je predstavljeno u javnosti.

Izvor