Pin It

Prema izvješću Ministarstva poljoprivrede SAD-a o cijenama hrane, očekuje se da će "sve cijene hrane" porasti u nadolazećim mjesecima.

market

Prema izvješću Ministarstva poljoprivrede SAD-a o cijenama hrane, očekuje se da će "sve cijene hrane" porasti u nadolazećim mjesecima. Očekuje se da će cijene prehrambenih proizvoda porasti između tri i četiri posto u ostatku 2022. godine, a uzmeđu 5,5 i 6,5 posto mogli bi porasti troškovi za ručanje u restoranima.

Povećanja će utjecati na sve namirnice, a u izvješću se navodi da su ova poskupljenja najveća u posljednjih nekoliko desetljeća.

Na vrhu liste s najvećim poskupljenjem odnosu na 2021. nalaze se govedina i teletina. Ove vrste mesa već su skuplje za 16,2 posto u odnosu na prošlu godinu, a do kraja ove godine očekuje se dodatni porast cijene od 3,4 posto.

Meso peradi bi također moglo jako poskupjeti – između šest i sedam posto, a jaja bi mogla biti skuplja od 2,5 do 3,5 posto.

U nastavku donosimo popis namirnica koje bi, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, mogle najviše poskupljeti u 2022. godini.

Ulja i masti

Očekuje se da bi ulja i masti mogli poskupjeti između šest i sedam posto ove godine. To znači da će artikli poput maslinovog ulja, ulja od repice i slični proizvodi postupno postajati sve skuplji. Ova prilagodba slijedi nakon “velikog povećanja cijena u siječnju i veljači”.

Meso peradi

Cijena piletine i drugog mesa peradi mogla bi porasti za šest do sedam posto u sljedećih nekoliko mjeseci.

Svježe voće

Nakon velikih poskupljenja početkom 2022. godine, predviđa se da će cijene svježeg voća ove godine porasti između pet i šest posto. Također, predviđa se porast cijena prerađenog voća i povrća između 4,5 i 5,5 posto.

Mliječni proizvodi

"Brzo povećanje potrošnje mliječnih proizvoda dovelo je do povećanja maloprodajnih cijena posljednjih mjeseci",

Jaja

Iako se cijena jaja neće povećati kao cijena piletine ili mliječnih proizvoda, očekuje se da će ipak doći do poskupljenja. U ovoj godini jaja bi mogla poskupjeti 2,5 i 3,5 posto.

Kako prenosi Real Simple, slatkiši i šećer bi mogli biti skuplji između tri i četiri posto. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a navodi bi isto toliko mogle poskupjeti i žitarice, ali i pekarski proizvodi.

Izvor