Pin It

Mehanizacija modernih farmi izložena je i visokom riziku od hakerskih napada, a što bi moglo dodatno pogoršati globalni lanac snabdijevanja hranom.

poljoprivredatraktersowing 1

U nedavnom izvještaju Univerizteta Cambridge je naglašeno da su napadu izložene, između ostalog, prskalice za navodnjavanje, dronovi i robotizirani kombajni. Iz Vlade Velike Britanije i FBI-a upozorili su da raste rizik od hakerskih napada. Veliki američki poljoprivredni proizvođač John Deere već radi na tome da smanji taj rizik. Uvjeravaju da im je zaštita najviši prioritet.

Među onim kompanijama koje zapošljavaju sve veći broj stručnjaka kako bi se zaštitile od napada

Tehnologija, koja se koristi za stvaranje pametnih farmi, se sve više koristi kako bi poljoprivredna proizvodnja bila što učinkovitija i produktivnija. U mnogim radnim aktivnostima čovjek je zamijenjen robotiziranim strojevima.

Chris Chavasse, osnivač kompanije koja proizvodi strojeve s umjetnom inteligencijom Muddy Machines, je saglasan da postoji visoki rizik da pojedinci pokušaju preuzeti kontrolu nad ovim strojevima. Prema njegovim riječima, moguće je da se hakiranjem mehanizacija potpuno onesposobi, tj. učini neupotrebljivom. Ukazao je da je moguće da će kritična poljoprivredna infrastruktura biti meta hakerskog napada.

Nadležni u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji upozorili su da bi ove napade mogli izvesti hakeri koje podržava ruska vlast te da bi njihova meta mogla biti poljoprivredna infrastruktura na Zapadu, prenosi BBC.

Izvor