Pin It

Turska će slati žito i druge slične proizvode u afričke države kojima je potrebno ako i rusko žito počne da pristiže, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

rsz erdogan

Obraćajući se nakon trodnevne balkanske turneje, Erdogan je podsjetio na izjavu ruskog lidera Vladimira Putina, rekavši da se ukrajinsko žito izvozi u bogate zemlje, a ne u one kojima je potrebno.

Erdogan je rekao da će se uspostaviti sistem na najidealniji mogući način za slanje žitarica i drugih proizvoda u afričke zemlje kojima je potrebno kada i rusko žito počne da pristiže u okviru ranije postignutog sporazuma o slanju žitarica.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji nadgledaju pošiljke.

Od 1. augusta, u sklopu dogovora isplovilo je više od 90 brodova s više od dva miliona tona proizvoda od žitarica.

Erdogan je takođe rekao da je razgovarao o cijenama prirodnog gasa s Putinom te dodao da ima za cilj osigurati pozitivan ishod za dobrobit građana Turske. Takođe je istakao da Evropu čeka teška zima.

"Ova zima neće biti laka za Evropu, biće veoma problematična, biće veoma teška zima u finansijskom smislu", istakao je Erdogan.

Izvor