Pin It

Švedska je izdala dozvole za ubijanje 20 posto svoje populacije mrkog medvjeda u godišnjem lovu na medvjede, uprkos zabrinutosti zaštitnika prirode.

Službenici su izdali dozvole za nešto manje od 500 mrkih medvjeda koje će lovci odstreliti. To je otprilike 20 posto ukupne populacije, prema službenim podacima, i smanjilo bi broj medvjeda u Švedskoj na otprilike 2.000 što je pad od gotovo 40 posto od 2008. godine.

Velik broj izdanih dozvola zabrinuo je zaštitnike prirode, koji kažu da bi se velike populacije predatora u Evropi mogle suočiti s propašću u nekim zemljama bez odgovarajuće zaštite.

"To je čisti lov na trofeje. Upravljanje divljim životinjama u Švedskoj je ubijanje životinja umjesto da ih sačuvamo najbolje što možemo", rekao je Magnus Orrebrant.

Mrki medvjedi lovljeni su gotovo do istrebljenja u Švedskoj 1920-ih, ali zahvaljujući pažljivom upravljanju populacija se oporavila na vrhunac od oko 3.300 u 2008. godini.

Tokom proteklih pet godina, međutim, izlovljen je sve veći broj medvjeda, što je kulminiralo rekordom 722 ubijeno prošle godine. Ove godine izdane su dozvole za odstrel 486 medvjeda, a mogao bi se odstrijeliti još neodređeni broj tamo gdje se procijeni da medvjedi ugrožavaju domaće životinje.

U novembru 2022. godine novi je zakon lokalnim lovačkim udrugama dao veće ovlasti za nadzor upravljanja velikim grabežljivcima, uključujući medvjede. Posljednjih godina stotine vukova i risova također su ubijene, što je pojačalo zabrinutost ekologa.

Magnus Rydholm, direktor komunikacija Švedske udruge za lov i upravljanje divljim životinjama, rekao je:

"Mi samo slijedimo smjernice švedske vlade o politici divljih životinja. Sve je u ravnoteži između ljudi i velikih predatora. Zato lov na medvjede počinje sutra".

No, neki su lovci izrazili zabrinutost zbog sve manjeg broja mrkih medvjeda. Anders Nilsson, lovac u Norrlandu, u sjevernoj Švedskoj, rekao je: "Postoje oni unutar lovačke zajednice koji su zabrinuti zbog previše ubijenih medvjeda."

Ako lovci nastave ubijati medvjede sličnom stopom sljedeće godine, zemlju će samo jedan godišnji lov dijeliti od minimalnog broja od 1400, koji Švedska agencija za zaštitu okoliša smatra potrebnim za održavanje održive populacije.

Mrki medvjedi su "strogo zaštićena vrsta" u Evropi, a zaštitnici prirode tvrde da su visoke lovne kvote u suprotnosti s direktivom EU o staništima, koja kaže da je "zabranjen namjerni lov ili ubijanje strogo zaštićenih vrsta". Prema pravilima EU, ova se zabrana može ukinuti kao "zadnje sredstvo" za zaštitu javne sigurnosti, usjeva ili prirodne flore i faune.

Istraživači su zabrinuti da mrki medvjed ide istim putem kao i populacija losova u Švedskoj, kaže Orrebrant, koja se smanjila za 60 posto od kraja prošlog stoljeća.

Zaštitnici prirode tvrde da bi veća populacija medvjeda učinila Švedsku privlačnijom destinacijom za ekološki turizam, koji bi donosio više prihoda od prodaje dozvola za lov.

Izvor