Pin It
Ono što se ne sije, ne sadi, ne žanje, transportira, na kraju će nedostajati u snabdijevanju stanovništva, izjavila je ministrica

 JulijaKlekner

U jeku pandemije koronavirusa, ministrica poljoprivrede Njemačke Julija Klekner (Julia Klöckner) upozorila je da bi od maja mogla vladati nestašica određenih namirnica, a to se posebno odnosi na voće i povrće.

Klekner spiskom mjera želi spriječiti prijeteće nestašice i u pismu vladajućim partijama zatražila je paket pomoći za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

- Lanac snabdijevanja namirnicima moramo održati netaknutim. Ono što se ne sije, ne sadi, ne žanje, transportira, na kraju će nedostajati u snabdijevanju stanovništva - izjavila je ministrica.

Ukazala je na to da će tržište od maja imati probleme ako se ne bude sijalo povrće.

- Stepen našeg samosnabdijevanja kod pojedinih osnovnih namirnica je više od 100 posto, ali kod voća i povrća je ispod 40 procenata - objasnila je Klekner.

Dodala je i da Njemačkoj prijeti ogroman problem s nedostatkom radne snage, što će imati posljedice po proizvodnju. Njemačkoj u martu, prema pravilu, treba 30.000 sezonskih radnika, a u maju čak 85.000, a u sadašnjoj situaciji nemoguće je taj problem riješiti, napisala je.

Izvor