Pin It

Rumunski radnici prebačeni su čarter letom kako bi pomogli Velikoj Britaniji da prehrani svoje građane usred krize sa zapošljavanjem u poljoprivrednom sektoru.

4000

Uvedeni su specijalni čarter letovi iz Bukurešta zbog očajne potrebe za radnicima na britanskim farmama koje bi mogle izgubiti urod voća i povrća u ranom ljetnom razdoblju zbog pojave koronavirusa.

Jedan je avion trebao sletjeti na aerodrom Stansted u srijedu popodne, a drugi u četvrtak sa ukupno 150 ljudi.

Matthew Purton, šef komercijalnog zrakoplovstva kompanije Air Charter Services, izjavio je da je kompanija raspisala tender za još šest letova "za razne farme", kojima bi se moglo prebaciti 450 radnika kako bi se pomoglo u sprečavanju nestašice hrane.

Rumunija je ukinula ograničenja kako bi omogućila radnicima na farmama da lete u inostranstvo, a ACS je već prije tri sedmice počeo transportovati radnike u Njemačku, napravivši osam letova do sada uz još mnogo najavljenih.

Purton je rekao da je Rumunija uvela procedure kako bi smanjila rizik od zaraze koronavirusom.

„Svim putnicima će biti provjerena temperatura, morat će ispuniti upitnik o zdravstvenom stanju, te će im biti dodijeljeno sredstvo za dezinfekciju ruku i maske za let. Jedni od drugih će biti na odgovarajućoj udaljenosti u avionu“, rekao je.

Poljoprivrednici u Velikoj Britaniji slijede poteze Njemačke nakon što apel „nahrani naciju“, koji je podržao britanski ministar za zaštitu okoliša George Eustice, nije polučio zapošljavanje dovoljnog broja britanskih radnika.

Poljoprivrednoj industriji je potrebno čak 90 000 radnika za branje voća i povrća, ali budući da su zatvorene granice u mnogim zemljama, prijavili su se studenti i otpušteni radnici u ugostiteljstvu.

Iako je odziv bio značajan, samo je 16% - 5.500 ljudi - bilo pozvano na intervju, ostavljajući veliki jaz između ponude i potražnje za beračima.

Skoro 90 posto podnosilaca prijava bilo je iz Velike Britanije, od kojih je polovina ostala bez primanja zbog epidemije Covid-19. Samo 30 posto je ranije radilo na farmi.

Izvor