Pin It

U nedjelju, prvog dana Ramazanskog bajrama, u Bosni je najavljeno pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima

 weatherfor

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda još danas će se zadržati pretežno oblačno vrijeme, već od popodne doći će do postepenog razvedravanja. U ranim jutarnjim satim ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne može biti slabe kiše. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovin umjerena do jaka bura. Jutarnja temperatura prognozirana je od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 17 do 22, na jugu do 25 stepeni.

Sunčano vrijem najalvjeno je za petak i subotu. Za sutra je najavljena jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 18 do 23, na jugu od 22 do 27 stepeni.

U subotu će biti također pretežno sunčano uz umjeren i prolazan porast naoblake poslije podne. Jutarnja temperatura od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 22 do do 28 stepena.

Prognoza za prvi dan Ramazanskog bajrama


U nedjelju, prvog dana Ramazanskog bajrama, u Bosni je najavljeno pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima.

U Hercegovini prije podne sunčano, a poslije podne naoblačenje praćeno lokalnim pljuskovima. Jutarnja temperatura od 12 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 16 do 22, na jugu od 23 do 28 stepeni.

Dugoročna prognoza "AccuWeathera"


Prema dugoročnoj prognozi "AccuWeathera", pred nama je sušno i vruće ljeto.

"Pakleno" bi ljeto moglo biti u većem dijelu Evrope, s tim da bi se Njemačka, Poljska i Francuska mogle suočiti i s čestim naletima hladnih fronti, što bi moglo rezultirati i jakim olujama.

Britanskom otočju piše se dosta nestabilno ljeto, dok bi se Iberijski poluotok mogao suočiti s brojnim šumskim požarima.

Podsjetimo da je i kod nas požarna sezona počela dosta rano ove godine, a s obzirom na vrlo vjerojatan vruć, i sušni ljetni scenarij, mogli bismo imati velikim problema s požarima u Hrvatskoj.

Biometeorološka prognoza povoljnija


Uz postepenu stabilizaciju i povremene sunčane intervale, meteoropati i hronični bolesnici danas će u manjoj mjeri osjećati tegobe.

U centralnim i istočnim područjima Bosne i Hercegovine, usljed dužeg zadržavanja naoblake i padavina, kod osjetljivijih osoba moguće su slabije poteškoće u vidu neraspoloženja, glavobolje i dekoncentracije.

Tokom jutra će također biti svježije, čemu bi trebalo posvetiti pažnju. Opća slika će biti ljepša na jugu zemlje, mada bi i ovdje bura mogla povremeno kvariti ugođaj, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Izvor

Vremenska prognoza Temperature