Pin It
U toku ovog mjeseca počeće aktivnosti na brendiranju drvarske drenjine, potvrdio je Zoran Pećanac, predsjednik Udruženja drvarska drenjina.

drenjinaDRENJINA 2019 10 06T220025

Slatki program

- Prošle sedmice u Opštini Drvar održan je sastanak o temi geografske zaštite porijekla drenjine sa prerađivačima drenjine sa područja drvarske opštine. Dogovoreno je da će se za početak raditi brendiranje slatkih proizvoda, prije svega mućeni pekmez od drenjine. Riječ je o pekmezu koji se pravi bez termičke obrade, sa određenom količinom šećera, a koji zbog svojstava drenjine predstavlja svojevrsnu vitaminsku bombu, kazao nam je Pećanac.

Dodao je da cijeli proces ima podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ali i organizacije SWG, koja će pomoći provedbu zaštite geografskog porijekla drvarske drenjine kod Agencije za bezbjednost hrane BiH.

- SWG kao regionalna grupa za razvoj vršiće prikupljanje, nadgledanje i kontrolu uzoraka i tehnički provoditi proces brendiranja kod Agencije, kazao je Pećanac.

Kako je istaknuto tokom sastanka, za početak će se raditi brendiranje slatkih proizvoda, prvo pekmeza, zatim soka od drenjine, slatka ili nekog drugog proizvoda.

- Naš takoreći ponos regije je rakija drenja i nju ćemo brendirati u drugoj fazi, kazao je Pećanac, dodajući da će se novi sastanak održati naredne sedmice kada će se odrediti dalje aktivnosti oko brendiranja rakije drenje i drugih proizvoda koji sadrže alkohol u sebi.

Udruženje drvarska drenjina organizator je i privredno-turističke manifestacije Dani drvarske drenjine, a kako je kazao Pećanac, kroz ovu manifestaciju, a sada i kroz proces geografske zaštite porijekla i brendiranja proizvoda od drenjine, nastoje brendirati kako proizvode, tako i Drvar i okolinu.

Pećanac je najavio i kako se u Drvaru oko 50 domaćinstava bavi proizvodnjom proizvoda od drenjine, uz 2-3 pravna lica, a svi prerađivači će se uskoro udružiti u novu asocijaciju koja će nastaviti proces brendiranja.

Promoviranje

- Kad je riječ o zasadima u Drvaru, uz samoniklu drenjinu njih zaista ima mnogo i Drvar u jednoj godini u zavisnosti od rodnosti može dati od 30 do 50 vagona drenjine, odnosno od 300 do 500 tona, istakao je Pećanac, dodajući kako će asocijacija nastojati da promovira drenjinu kroz sve segmente društva.

Izvor