Pin It

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH podsjetilo je kantone na obavezu dostavljanja obračuna za proizvodnju za četvrti kvartal prošle godine budući da je za ovu sedmicu, kako ističu, najavljen početak isplate federalnih poticaja.

 200330095

Do sada su samo Posavski, Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton uradili svoj dio posla, odnosno Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dostavili obračun, zahvaljujući čemu će poljoprivrednicima iz ovih kantona poticaji biti isplaćeni u prvom redu.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH u nastavku saopćenja navodi kako je zabrinjavajuće kašnjenje u dostavljanju obračuna dva kantona sa najvećim brojem proizvođača mlijeka, a to su Unsko-sanski i Tuzlanski kanton.

"Podsjećamo nadležna kantonalna ministarstva da su ove godine i budžet Federacije BiH i Program poticaja usvojeni na vrijeme, te će za sva eventualna kašnjenja u isplatama odgovornost snosti kantonalni nivo", stoji u saopćenju Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Navode kako u ovom periodu apsolutni prioritet svih nadležnih institucija treba biti povećanje obrađenih površina, odnosno proizvodnje hrane.

"Svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu dugoročno će smanjit našu ovisnost o uvoznoj hrani. Nakon zatvaranja granica i ograničavanja kretanja među državama svima je konačno jasno koliko je bitno da budemo u stanju prehraniti BiH", navode poljoprivrednici.

 Izvor